Antibiotici u terapiji kašlja.

Kašalj je glavni simptom akutne ili hronične bolesti disajnih puteva i jedan je od najčešćih tegoba zbog koga pacijenti dolaze na pregled kod pulmologa. On je odbrambeni, zaštitni refleksni mehanizam koji obezbeđuje čišćenje i prolaznost disajnih puteva, pomaže evakuisanje sekreta ili stranog tela, iritanasa i štetnih čestica iz disajnih puteva. Sam po sebi, kašalj nije bolest, ali ako se javlja često, dugo traje, ometa aktivnosti i san, treba ga adekvatno proceniti i lečiti.
Dve osnovne vrste kašlja: suvi ili nadražajni i produktivni kašalj.
Produktivni kašalj se javlja kada su bronhije pune sekreta koji pokušavamo da izbacimo. Uzrokovan je iritacijom sluznice usled upale. Uloga sekreta je zaštitna, on štiti sluznicu od daljeg dejstva uzročnika i uz pomoć kašlja, sekret se zajedno sa uzročnikom izbacuje napolje. Iskašljavanje sekreta je neprijatno, ali je vrlo korisno.
Suvi kašalj je nadražajni, golicajući. Često je veoma snažan. Ometa miran san i normalnu ishranu. Kašlje se u napadima i na taj način se još više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva.
Mešoviti tip kašlja
Prehlada najčešće počinje suvim kašljem, a zatim se sluznica brani od daljeg oštećenja, tako što se stvara sekret, pa kašalj prelazi u produktivni. Zato kažemo da je kod pacijenata prisutan mešoviti kašalj.
Kada je pomoć lekara neophodna
Pošto kašalj može biti posledica banalnih, ali i veoma teških oboljenja – uvek se mora utvrditi uzrok kašlja, a potom, i način lečenja. Ukoliko imate kašalj koji traje duže od tri nedelje, praćen povišenom telesnom temperaturom preko 38⁰C tokom 2-3 dana. Ako iskašljavate veću količinu sekreta nego inače, ili je taj sekret postao žućkasto-zelenkaste boje, neophodno je javiti se svom lekaru. Ovi simptomi ukazuju da se verovatno radi o infekciji disajnih puteva, a vaš lekar će odlučiti o eventualnoj primeni antibiotske terapije.
Antibiotici u terapiji kašlja
U terapiji kašlja se antibiotici uglavnom ne preporučuju, jer su virusi najčešći uzročnici infekcija disajnih puteva. Zbog toga u najvećem broju slučajeva antibiotici nisu rešenje, jer ne deluju na viruse. U cilju smanjenja rastuće upotrebe antibiotika i samim tim rezistencije (otpornosti) antibiotika na najvažnije bakterijske uzočnike, treba dobro razmisliti pre uvođenja aqtibiotske terapije. Po aktuelnim preporukama med i biljni proizvodi na bazi meda su prva linija u lečenju kašlja kod većine pacijenata, bez upotrebe antibiotika.
Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma.
PRIMED 2 se preporučuje u slučaju:
astme,
bronhitisa,
alergijskog rinitisa,
sinuzitisa,
hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP),
pušačkog kašlja.
Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.
Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.