Biljni preparati protiv kašlja

Kašalj je refleks kojim se iz disajnih puteva izbacuju sekret i uzročnici bolesti. On može biti i posledica oslabljenog srca, alergija, pušenja, pa i simptom karcinoma pluća. Kašalj je ustvari samo simptom bolesti, a njegov uzrok je neko potpuno drugo oboljenje.

Za suvi, nadražajni kašalj od biljnih preparaata je najbolje koristiti:beli slez, islandski lišaj, kamilicu.

Najpoznatije sredstvo za suvi kašalj je beli slez, koji umiruje iritiranu sluzokožu gornjih disajnih puteva. Koristi se kao sirup ili čaj (čaj se ne kuva, jer se sluzi sleza rastvaraju i u hladnoj vodi). Delotvoran je za kašalj koji se javlja nakon prehlade.

Islandski lišaj takođe ispušta sluz koja oblaže iritiranu sluzokožu grla i ždrela i time smanjuje nagon za kašljanjem. Deluje protiv bakterija i upala. Kamilica deluje protiv upala i smanjuje iritaciju sluzokože disajnih puteva. Deluje i blago antibakterijski.

Za produktivni kašalj i iskašljavanje šlajma od biljnih preparata je najbolje koristiti: bokvicu i bršljan.

Bokvica se tradicionalno koristi kao dobar lek protiv kašlja i za smanjenje bronhijalne sekrecije. List bokvice deluje antimikrobno, odnosno sprečava razvoj infekcija, omogućava iskašljavanje, širi bronhije, i smanjuje nadražaj za kašljanjem (kod produktivnog kašlja), a na grlo i ždrelo deluje protivupalno (kod suvog kašlja).

Bršljan, s druge strane, olakšava iskašljavanje i širi disajne puteve. Koristi se kod akutnih i hroničnih upala disajnih puteva, koje prati produktivni kašalj (iskašljavanjem sekreta). On takođe deluje mukolitički (razređuje sekret), spazmolitički (širi bronhije i opušta ih) i ekspektorantno (omogućava iskašljavanje). Ne blokira kašalj, razređuje sluz, i smanjuje nadražaj za kašljanjem. Deluje antivirusno i antibakterijski.

primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi lipovog meda i kalcijuma koju blagotvorno deluje kod disajnih tegoba koji prate astmu, bronhitis,hroničnu opstruktivnu bolest pluća, alergijski rinitis, i sinusitis,kao i pušački kašalj. Aktivni sastojci preparata pomažu razgradnju i omekšavanje sekreta prisutan u disajni putevima, olakšavaju njegovu eliminaciju i izbacivanje i na taj način olakšavaju protok vazduha u disajnim putevima i ublažavaju nadražaj na kašalj. Smanjuju osetljivost disajnih puteva na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.