Oralni alergijski sindrom

Ovo stanje predstavlja lokalizovanu alergijsku reakciju u usnoj duplji koja se ispoljava neposredeno nakon konzumiranja svežeg voća i povrća, i to kod onih ljudi kod kojih je ranije dokazana alergija na polen.

Simptomi koji ukazuju na oralni alergijski sindrom su svrab bukalne sluzokože, blag otok jezika, trnci, otok usana i grla, uz prateći svrab u ušima i stezanje u grlu. Karakteristično je da simptomi nastupaju naglo, odmah nakon konzumiranja određene vrste voća i povrća, a najkasnije do sat vremena posle. Do ove unakrsne alergijske reakcije dolazi jer naš imuni sistem ne može da razlikuje i identifikuje precizno protein iz ovih namirnica i iz polena. Oralni alergijski sindrom veoma retko izaziva ozbiljnije smetnje poput anafilaktične reakcije.

Najčešća menifestacija oralnog alergijskog sindroma se viđa kod adolescenata i odraslih, veoma retko kod male dece. Ukoliko patite od ovog sindroma informišite se kada cvetaju biljke čiji vam polen smeta, redovno uzimajte antihistaminike i naučite na koji način da izbegavate namirnice koje Vam mogu pogoršati simptome alergijske reakcije na polen.

Breza spada u najproblematičniji polen i najčešći je kros alergen. Ako ste alergični na polen breze koja cveta od marta do maja, potencijalni okidači za oralni alergijski sindrom su bademi, jabuke, breskve, šargarepe, celer, trešnje, lešnik, kivi, nektarine, kajsije, šljive, paprika, kruške…

Alergični na ambroziju koja cveta od kraja jula do početka novembra bi trebalo da izbegavaju dinju, banane, čaj od kamilice, krastavac, lubenicu, semenke suncokreta, tikvice…

Osobe alergične ne polen trava koje cvetaju od aprila do novembra treba da izbegavaju: celer, dinju, pomorandže, breskve, paradajz lubenicu…

Najsigurniji način da sprečite neprijatne simptome oralnog alergijskog sindroma je da se na neki način zaštitite od rizične namirnice ili da je konzumirate u nekom sigurnijem obliku. Pouzdan način je prethodna termička obrada namirnice jer se prilikom kuvanja, uništava struktura proteina u hrani koji su glavni okidači alergijske reakcije. Ljuštenjem voća i povrća uspešno se uklanjaju i izbegavaju proteini koji su uglavnom skoncentrisani u kori.

Važno je napomenuti da pojedini lekovi mogu doprineti pogoršavanju oralnog alergijskog sindroma, a takvi lekovi su ACE inhibitori (enalapril, fosinopril, lizinopril, ramipril, kvinapril).

primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat koji pomaže u ublažavanju i otklanjanju neprijatnih simptoma alergije na polen i druge alergene iz vazduha. Aktivni sastojci preparata deluju na nivou sluzokože, smanjuju preosetljivost sluzokože disajnih puteva na alergene iz vazduha, olakšavajući disanje osobama koje pate od alergije. Preparat je zbog svog sastava, koji je 100 % prirodan pogodan za upotrebu u dužem vremenskom periodu, kako u periodu cvetanja, tako i par meseci pre njega u cilju sprečavanja pojave neprijatnih simptoma alergije na polen.