Ambrozija uzročnik 75% svih polenskih alergija.

Poslednjih godina sve veći broj ljudi se žali na tegobe vezane za alergiju na ambroziju. Statistički podaci pokazuju da ambrozija spada u opasne alergene koja izaziva tegobe kod 10% populacije i uzročnik je 75% svih polenskih alergija.
Ambroziji pogoduje suva klima i otvoren prostor pa najviše raste po zapuštenim vrtovima, poljoprivrednim i građevinskim zemljištima, pored puteva i železničkih pruga… Niče krajem aprila, a počinje da cveta od sredine jula do septembra sa najvećom produkcijom polena u avgustu i septembru. Porazavajući je podatak da će ambrozije biti sve više usled povećane produkcije ugljendioksida i povišenja temperature što produžava period cvetanja ambrozije i broj alergičnih osoba.
KAKO UNIŠTITI AMBROZIJU?
Ukoliko imate ambroziju u dvorištu ili komšiluku najefikasniji način uklanjanja je čupanje biljke iz samog korena, jer kada se kosi naraste ponovo za 15-20 dana. Za veće površine se koriste i hemijska sredstva.
KAKO UTVRDITI DA LI STE ALERGIČNI NA AMBROZIJU?
Za postavljanje dijagnoze je neophodno uzeti anamnezu pacijentu o vrsti tegoba, vremena kad se javljaju, dužini trajanja kao i činiocima koji je pogoršavaju.
Osnovna dijagnostička procedura je kožni test (PRICK metoda) gde se vodeni rastvor alergena aplikuje na kožu podlaktice ili leđa. Nakon 20 minuta kod alergičnih osoba će se na mestu uboda javiti plik sa okolnim crvenilom, čiji prečnik izražen u milimetrima odražava intenzitet kožne alergijske reakcije.
Alergija se manifestuje curenjem, zapušenošću i svrabom nosa, kijanjem, peckanjem očiju, kašljanjem i otežanim disanjem.
ŠTA MOŽETE DA URADITE SAMI?
• Izbegavajte izlaske iz kuće u prepodnevnim časovima, kao i po toplom i vetrovitom vremenu (tada je koncentacija polena najveća)
• Boravite u prirodi po kišnim danima
• Preporučuje se zatvaranje prozora u jutarnjim i prepodnevnim satima pa prostorije najbolje provetravajte između 22h i 4h ujutru
• Po mogućstvu koristite klimu sa HEPA filterima
• Ne sušite veš napolju
• Po dolasku kući presvucite se, istuširajte se i operite kosu
• Ne gajite biljke kao što su breza ili ukrasne trave
• Izbegavajte namirnice koje mogu izazvati unakrsne alergijske reakcije kao što su dinja, lubenica, tikvice, krastavac, kamilica, banana
• Redovno usisavajte stan i perite podove
• Ispirajte nosne šupljine fiziološkim rastvorom ili hipertonicnim rastvorom više puta dnevno
• Preporučuje se korišćenje kvalitetnih hipoalegijskih kozmetičkih preparata koji su dostupni u apoteci
• Značajno je informisati se o koncentraciji polena tokom dana što bi pacijentima omogućilo da prilagode dnevne aktivnosti kako bi što manje dolazili u kontakt sa alergenima
KOJE LEKOVE KORISTITI KOD ALERGIJE NA AMBROZIJU?
Lekovi za terapiju alergije se mogu uzimati i do 2 nedelje pre početka cvetanja ambrozije (oralni antihistaminici koji su komforni za primenu jer se koriste jedanput dnevno) i naročito su efikasni kod alergija kod kojih dominira curenje nosa i svrab. Antihistaminici se mogu koristiti i lokalno u obliku kapi za nos ili oči, ali se zbog kratkog dejstva moraju aplikovati i do 4 puta dnevno.
Kod umereno teških i težih oblika bolesti koriste se intranazalni kortikosteroidi koji su naročto efikasni kod alergija kod kojih dominira zapušenost nosa.
Kratkotrajno se mogu koristiti dekongestivne kapi (5-7 dana) koje brzo otpušavaju nos, ali dužom primenom izazivaju suprotan efekat – zapušenje nosa i oštećenje sluzokože nosa.
U ekstremnim situacijama, kada nema kontrole bolesti, preporučuje se desenzibilizacija (imunoterapija – vakcina koja se primenjuje u vidu potkožnih injekcija ili tableta koje se otapaju ispod jezika).
Nema razloga da osobe alergične na ambroziju ne uživaju u lepom letnjem vremenu. Uz adekvatnu terapiju, mere predostrožnosti i stručne savete koje mogu dobiti od lekara i farmaceuta. Pacijenti alergični na ambroziju mogu uživati u blagodetima leta čak i u mesecima kao što su avgust i septembar.
PRIMED 2 diši lako je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma. Preparat se preporučuje obolelima od: astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa i sinusitisa. Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju simptome alergije.
PRIMED 2 stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.