Alergija kao uzrok glavobolje

GlavoboljaAlergijski rinitis nastaje kao posledica preosetljivosti organizma na neki od alergena iz vazduha. Karakteristični simptomi uključuju zapušenost nosa, kijanje, svrab i curenje nosa, a može biti prisutno i suzenje očiju. Kao prateći simptom alergijskog rinitisa, često je prisutna i glavobolja različitog intenziteta.

U nekoliko studija zapažena je češća pojava migrenozne glavobolje kod osoba sa alergijskim rinitisom, u odnosu na pojavu glavobolje kod osoba koje nemaju problem sa alergijama. Alergijski rinitis može uticati i na učestalost javljanja glavobolje.

Kako alergijska reakcija utiče na pojavu glavobolje?
Glavobolja udružena sa alergijskim rinitisom može biti posledica oslobađanja takozvanih medijatora zapaljenja. Zapaljenska reakcija praćena je oslobađanjem histamina, prostangladina, leukotrijena i serotonina. Svi ovi medijatori zapaljenja mogu biti povezani sa nastankom glavobolje. Takođe, otok sluzokože nosa izaziva zapušenost nosa i otežano disanje kroz nos, pa u toku spavanja može doći do nastanka sleep apneje, koja remeti kvalitet sna i odmora i posredno može uticati na pojavu glavobolje. Pored toga, alergija pogoršava simptome anksioznosti i depresije. To može uticati na učestalost glavobolje, i na subjektivni doživljaj intenziteta glavobolje.

Kako se leči glavobolja povezana sa alergijskim rinitisom?
U tretmanu glavobolje povezane sa alergijskim rinitisom, osnovni princip je delovanje na uzrok problema, a to je alergijska reakcija. Ovaj pristup obuhvata primenu lekova u vidu inhalacija, koji utiču na smanjenje zapaljenske reakcije, lekova koji smanjuju oslobađanje histamina i drugih medijatora zapaljenja, kao i primenu sprejeva za nazalnu primenu, koji deluju lokalno na smanjenje otoka sluzokože nosa i olakšavaju disanje.

Pored lekova, postoje i neke mere koje se mogu sprovoditi u kućnim uslovima, kao i prirodni preparati koji pomažu u tretmanu alergijskog rinitisa. Između ostalog, na ublažavanje glavobolje izazvane alegijskim rinitisom, povoljno utiče primena vlažnih, toplih obloga na lice, udisanje tople vodene pare. Takođe, savetuje se povećan unos tečnosti koji utiče na lakšu eliminaciju gustog sekreta iz nosa i disajnih puteva. Od prirodnih preparata izdvajamo PRIMED 2 Diši lako, kao i medicinsku gljivu Reishi. PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi meda i kalcijuma koji povoljno utiče na smanjenje preosetljivosti disajnih puteva i organa na alergene iz vazduha. Reishi je jedna od medicinskih gljiva sa mnogostrukim pozitivnim dejstvima na organizam čoveka. Aktivni sastojci gljive Reishi smanjuju oslobađanje histamina, jednog od glavnih medijatora zapaljenja, a imaju i protivupalno dejstvo. Kombinacijom ova dva dejstva, Reishi može doprineti bržem povlačenju simptoma slergijskog rinitisa i drugih reakcija preosetljivosti.

Izvori:
http://www.achenet.org/resources/allergy_rhinitis_and_migraine_headache/
http://acaai.org/allergies/symptoms/allergy-headaches
https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/allergy-sinus-headaches