More i sunce, prave stvari za astmatičare

 

letovanjeSuvo, toplo i sunčano vreme pogoduje najvećem broju astmatičara, a posebno deci koja pate od ovog oboljenja, pa bi letnje mesece,trebalo iskoristiti za popravljanje imuniteta. Tako će mališani koji imaju astmu spremnije dočekati jesen kada se tegobe, po pravilu, intenziviraju
Za dete koje boluje od astme, naročito ja važan boravak na svežem vazduhu, kao i bavljenje sportom sportom jer će mu fizička aktivnost ojačati pluća. Boravak na svežem vazduhu posebno će prijati malim astmatičarima kojima smetaju kućna prašina i grinje.
MORE JE PRAVA STVAR
Iako se deci koja pate od astme preporučuju skoro sve sportske aktivnosti, mališanima treba dozvoliti da izaberu aktivnost koju najviše vole. Takođe, treba im predočiti da su za njihov zdravstveni problem najblagotvorniji atletika, vaterpolo, rukomet, odbojka, veslanje i, na prvom mestu, plivanje, koje aktivira gornji rameni pojas i stimuliše rad pluća.
Astmatičarima se ne preporučuju samo padobranstvo, dubinsko ronjenje i discipline koje zahtevaju ubrzano i plitko disanje, kao i izlaganje hladnoći.
U vreme godišnjih odmora, a to je upravo ovaj period, treba planirati i boravak na moru koji je za decu koja imaju astmu višestruko koristan.
Morska voda, sunce i plivanje pozitivno utiču na imunitet i jačaju organizam mališana, ali višečasovna putovanja, posebno ako ne postoji ni minimum komfora, mogu da budu kontraproduktivna. Na odmoru posebnu pažnju treba posvetiti higijeni jer u hotelskim i apartmanskim dušecima, jastucima i posteljini ima grinja koje spadaju u najčešće izazivače astmatičnih napada. Takođe, dete treba zaštititi od naglih temperaturnih promena.
KONTROLA, PA NA PUT
Nekada su lekari savetovali roditeljima da decu, dok su na moru, bude u cik zore da bi šetala po plaži, ali za tim nema potrebe. Dovoljno je, poštovati uobičajen ritam života jer boravak napolju, a naročito plivanje, jačaju de­čji organizam u dovoljnoj meri. Naravno, ne treba preterivati s boravkom na otvorenom, i to zbog štetnog dejstva sunčevog zračenja.
Pre puta dete svakako odvedite na kontrolu kod lekara kako bi se proverilo njegovo zdravstveno stanje. To je posebno važno za mališane čije je zdravstveno stanje nestabilno, odnosno za decu koja su u prethodnih šest meseci imala napade gušenja. Nošenje lekova na odmor se, naravno, podrazumeva jer terapija ne sme da se prekida.
primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat koji se preporučuje odraslima i deci starijoj od tri godine u cilju ublažavanja simptoma astme koji se javljaju u vidu osećaja otežanog disanja, kašlja, stezanja i zviždanja u grudima.  Aktivni sastojci preparata pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva.