Astma se najčešće javlja u detinjstvu.

Jednom dijagnostikovana astma ostaje pratilac do kraja života. To međutim ne znači i da će do kraja života biti ispoljeni opterećujući simptomi. Pravilno lečenje omogućava normalan život bez tegoba.

Simptoma nema u mirnoj fazi bolesti

Zapaljenski proces koji zahvata određene strukture bronhija, tačnije sluznicu i mišićni sloj, kao i ćelije koje luče različite medijatore, odnosno posrednike zapaljenja, dovodeći na taj način do suženja disajnih puteva. Zbog tog suženja se navedeni simptomi i ispoljavaju. U svakom trenutku pogoršanja bolesti oni dolaze do izražaja dok u mirnoj fazi izostaju, bez obzira na to da li se radi o alergijskoj ili nealergijskoj astmi.

Alergijska astma je nasledni oblik, genetski uslovljen, od koje boluje 60 odsto pacijenata. Da bi se pojavila, organizam mora da reaguje na određeni provocirajući faktor. Međutim, bez obzira na naslednu sklonost, neophodno je i da iz spoljašnje sredine deluju određeni alergeni da bi se bolest ispoljila. Najčešći su inhalacioni, u koje spadaju polen drveća i korova, naročito ambrozije.

Od nealergijske astme boluje nešto manje ljudi i oni nemaju naslednu sklonost. Do pogoršanja stanja najčešće dovode različiti respiratorni virusi. Ovakvi pacijenti često imaju još i nosne polipoze, sinuzitis ili alergiju na aspirin.

Astma se najčešće javlja u ranom detinjstvu, ali veliki broj simptoma može da se izgubi u pubertetu. Određeni procenat mališana, ipak, i posle puberteta ispoljava simptome bolesti. Za roditelje je saznanje da njihova deca imaju astmu uglavnom šokantno. Ipak, važno je da shvate da sa odgovarajućom terapijom u kvalitetu detetovog života ništa ne mora da se promeni. Aktivno mogu da se bave sportom i učestvuju u svim drugim aktivnosti. Uostalom, mnogi vrhunski sportisti i poznate ličnosti imali su astmu a da ih to nije ometalo da postižu vrhunske rezultate. Međutim, astma može da se javi i u kasnijem životnom dobu, pa i kod pacijenata koji u detinjstvu nisu imali bilo kakve simptome.

Ishranom u trudnoći sprečite pojavu astme

Buduće majke koje konzumiraju povrće više od osam puta nedeljno, ribu (više od tri puta), kao i pasulj i grašak, imaju dobre šanse da zaštite svoje potomke od pojave astme. Ovo je ustanovio međunarodni tim istraživača, analizirajući 468 majki od početka trudnoće i njihovu decu od rođenja do šest i po godina starosti. Ispostavilo se da namirnice koje su konzumirali mališani nemaju nikakvog uticaja na nastanak astme, ali je zato ishrana majki u trudnoći imala presudnu važnost za zdravlje njihovih disajnih organa.

Zaštitite mališane od kućne prašine

Ako je dete alergično na kućnu prašinu i grinje, u njegovoj sobi treba da bude drveni ili metalni nameštaj, koji može da se briše vlažnom krpom. Iz sobe izbacite tepihe, prekrivače, tapiserije, zavese, plišane igračke i druge predmete koji sakupljaju prašinu. Prašina u stanu mora svakodnevno da se briše vlažnom krpom. Posteljinu treba prati svakih sedam dana na najmanje 60 stepeni. Nikako se ne preporučuju perjani jastuci, jer grinje perje prosto obožavaju. Najbolji su jastuci sa sintetičkim punjenjem, koji se peru na 60 stepeni.

Ako dete ne želi da se odrekne plišanih igračaka, jednom nedeljno treba ih ostaviti da prenoće u zamrzivaču, jer grinje ne podnose niske temperature, a zatim ih oprati, osušiti i tek onda dati da se sa njima igra.

primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi meda i prirodnog kalcijuma. Ovaj suplement se preporučuje osoboma koje boluju od astme, bronhitisa, hronične opstruktive bolesti pluća, alergjskog rinitisa i sinusitisa. Aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha , ublažavaju simptome alergije i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.Pored toga, sastojci preparata pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Primed 2 diši lako se preporučuje odraslim osobama koje pate od pomenutih tegoba, kao i deci starijoj od tri godine. Za postizanje najboljih rezultata preporučuje se svakodnevna upotreba u trajanju od 6 meseci.