Origano kao „čistač“ disajnih puteva

OreganoAlergije, astma, mikroorganizmi i različiti polutanti iz spoljašnje sredine mogu izazvati probleme u funkcionisanju gornjih disajnih puteva. Smptomi bolesti disajnih puteva uključuju prisustvo sekreta u disajnim putevima, otežano disanje i iritaciju nosne sluzokože i grla. Kako su danas respiratorni problemi izuzetno česti, važno je ukazati na neke dobrobiti koje origano može imati u tretmanu disajnih problema.

Efikasan, pouzdan i bezbedan za upotrebu, origano sadrži karvakrol, flavonoide i terpene, materije koje imaju antihistaminsko i dekongestivno dejstvo.

Origano kao antihistaminik

Prisustvo polena, prašine, buđi, hemikalija, gljivica i bakterija može kod preosetljivih osoba dovesti do oslobađanja histamina (glavnog posrednika alergijskih reakcija) i pojave simptoma alergije: zapušenost nosa, curenje nosa i kijanje. Biljke koje sadrže prirodne antihistaminike, kao što je origano, mogu pomoći u smanjenju oslobađanja histamina, i time ublažiti pomenute simptome. Origano takođe sadrži i rozmarinsku kiselinu koja pokazuje antiedematozno dejstvo (smanjuje otok tkiva).

Origano protiv kašlja i za opšte zdravlje

Origano ima direktna pozitivna dejstva na respiratorni trakt, kašalj i prohodnost gornjih disajnih puteva. Origano sadrži kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe, kalijum, vitamine A , C i niacin. Iako ove komponente ne utiču direktno na respiratorne probleme, sve one su potrebne organizmu i imunološkom sistemu za pravilno funkcionisanje.