Simptomi sezonske alergije

Sezonska alergija je česta pojava, a simptomi koji se javljaju su obično:

  • Kijanje
  • Curenje ili zapušenost nosa
  • Suzenje očiju
  • Svrab u predelu nosa i očiju
  • Postnazalna sekrecija

Ređe, mogu da se jave i glavobolja, kratak dah, “zviždanje u plućima”, kašalj.

Određeni broj osoba uporedo sa alergijskim rinitisom može da ima prisutnu astmu. Kod ovih osoba, izloženost alergenima može da provocira pojavu simptoma astme.

Uzroci sezonske alergije mogu da se razlikuju. Sezonska pojava alergije uslovljena je delovanjem alergena u određenom vremenskom periodu u toku godine (sezoni). Tako, u zavisnosti od perioda godine mogu da se razlikuju alergeni koji su prisutni.

U proleće, najčešći uzročnici alergija su različite vrste drveća (breza, kedar, divlji kesten, vrba, topola i dr.).

U toku leta, kao najčešći alergen opisuje se polen različitih vrsta trava i korova.

Jesen je period kada obično dominira alergija na ambroziju. Sezona cvetanja ambrozije počinje krajem leta, a najviše koncentracije polena uglavnom se registruju od druge polovine avgusta.

U toku zime, većina alergena iz spoljašnje sredine je smanjena, što donosi olakšanje velikom broju osoba sa alergijom. Kako se u toku hladnijih meseci više vremena provodi u zatvorenom prostoru, češća je pojava alergija na alergene koji se obično nalaze u kućnim uslovima, kao što su prašina, grinje, buđ, perut kućnih ljubimaca, bubašvabe i dr. Osobe sklone sezonskoj alergiji često mogu da reaguju i na “kučne” alergene, što obično produžava trajanje simptoma u toku godine.

Simptomi sezonskih alergija mogu da budu različitog intenziteta. U slučaju da su veoma izraženi, sa prisutnom glavoboljom, mogu da remete obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Zbog toga, u tretmanu sezonske alergije bitna je dobra kontrola simtoma, primenom odgovarajuće terapije. U tretmanu sezonske alergije uglavnom se koriste lekovi koji imaju za cilj da smanje prekomeran imunološki odgovor, olakšaju simptome zapušenosti i curenja nosa i dr.

S obzirom na to da se simptomi alergije javljaju nakon izlaganja alergenima, izbegavanje poznatih alergena ima veliki značaj. Međutim, to nije lako, posebno kada su u pitanju alergeni iz spoljašnje sredine koji su široko rasprostranjeni i deluju uglavnom u toku celog dana. Praćenje koncentracije polena u toku dana i meseci značajno je za planiranje aktivnosti, kako bi se makar smanjila izloženost alergenima, ukoliko nije moguće da se oni potpuno izbegnu.