Osnovne činjenice o pušačkom kašlju.

Pušači obično imaju problem sa hroničnim kašljem. Kašalj se javlja kada telo pokušava da izbaci iz sebe štetne materije koje ulaze u njega kroz disajne puteve zajedno sa duvanskim dimom.
Ako kašalj postane hroničan, odnosno traje duže od tri nedelje, takav kašalj se zove pušački kašalj. Ovaj kašalj obično počinje kao suvi kašalj, a kasnije postaje takozvani produktivan kašalj, tj. iskašljava se šlajm. Ostali simptomi su suvo i bolno grlo i bol u grudima.
Osnovne činjenice o pušačkom kašlju:
 
Pušački kašalj se ne javlja kod svih pušača.
Glavni uzrok pušačkog kašlja je pušenje.
On može izazvati niz drugih komplikacija, uključujući bronhitis.
Najefikasniji tretman za pušački kašalj jeste da ostavite pušenje.
Koliko pušača dobije pušački kašalj?
Pušački kašalj je čest problem kod osoba koje puše.
Jedna studija je pokazala da preko 40% osoba koje svakodnevno puše i 27% osoba koje tek povremeno puše dobija hroničan, produktivan pušački kašalj.U istraživanju su učestvovale osobe stare između 18 i 21 godinu, a ljudi koji puše su obično i znatno stariji, tako da je vrlo verovatno da još veći procenat pušača pati od pušačkog kašlja.
Simptomi pušačkog kašlja
Plitak dah i bol u grudima su glavni simptomi pušačkog kašlja.
U ranijim fazama, pušački kašalj je obično suv. U kasnijim fazama, pušački kašalj obično podrazumeva iskašljavanje sluzi koja može biti:
bez boje
sa tragovima krvi
žuto-zelena
bela
Ostali simptomi koji se mogu javiti uz kašalj su:
pucketav zvuk prilikom disanja
bol u grudima
plitak dah
bolno i suvo grlo
“šištanje” prilikom disanja
Pušački kašalj je obično najjači ujutru i polako nestaje tokom dana. Simptomi pušačkog kašlja se obično pogoršavaju s vremenom, osim ako osoba ne prestane da puši.
 
Pušački kašalj i druge vrste kašlja
Pušački kašalj se može razlikovati od drugih vrsta kašlja po simptomima: iskašljavanju sluzi, karakterističnom zvuku prilikom kašlja i “zviždanju” pluća.
 
Međutim, pušački kašalj je ponekad teško razlikovati od kašlja koji se javlja zbog raka pluća ili hronične opstruktivne bolesti pluća. Ta činjenica naglašava važnost redovnih pregleda kod lekara.
 
Uzroci pušačkog kašlja
U duvanu postoji preko hiljadu štetnih hemikalija, a dokazano je i da najmanje 70 izaziva karcinom.
Kada dospeju u telo, te hemikalije remete funkciju treplji na plućima, malih struktura nalik dlačicama koje filtriraju toksine u disajnim putevima. Formaldehid i druge hemikalije usporavaju kretanje treplji i smanjuju ih, te tako u pluća dospeva više toksina.
Taj proces lako dovodi do upale. Rezultat je to da telo pokušava da te supstance izaci putem kašlja. Pušački kašalj je obično najjači ujutru, jer kada spavamo nema duvanskog dima koji remeti funkciju treplji, tako da one uspevaju da zadrže više štetnih hemikalija.
 
Lečenje i prirodni lekovi za pušački kašalj
Postoji nekoliko stvari koje možete sami učiniti da ublažite pušački kašalj.
 
Ostavite pušenje
Najefikasniji tretman za pušački kašalj jeste da ostavite pušenje. Međutim, u početku kašalj može potrajati, ili se čak i pogoršati. To stanje traje oko tri meseca, ponekad čak i duže. Ne brinite, to samo vaš organizam pokušava da izbaci toksine koji su se skupili u disajnim putevima.
 
Ostali načini za lečenje
Ovi saveti vam mogu pomoći da ublažite iritaciju i druge simptome povezane sa pušačkim kašljem.
Pijte dovoljno vode.
Ispirajte grlo i usta.
Pijte čaj ili toplu vodu sa medom.
Koristite septolete.
Praktikujte tehnike dubokog disanja.
Koristite vodenu paru.
Koristite ovlaživač vazduha.
Vežbajte.
Hranite se zdravo.
Podignite glavu kad spavate.
Kašalj služi za izacivanje toksina iz pluća, tako da potiskivanje kašlja nije preporučljivo. Nemojte uzimati nikakve supresante kašlja za pušački kašalj, osim ako vam to vaš lekar nije preporučio.
 
PRIMED 2 je prirodni preparat koji se preporučuje kod:
astme,
bronhitisa,
pušačkog kašlja,
alergijskog rinitisa,
sinuzitisa,
hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP)-a.
Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog bronhijalnog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.