Kako držati alergiju pod kontrolom?

Sve više ljudi je generalno osetljivo na alergene iz prirode, a posebno su ugrožene starije osobe oslabljenog imuniteta. Probleme prave trava i drveće, ali i prašina, buđ, životinjska dlaka…
Alergijske reakcije su sve češće u celoj populaciji, a kako ih karakteriše i činjenica da se javljaju kod osoba sa prirodno oslabljenim imunitetom, odnosno posle stanja i bolesti kojima je prirodni obrambeni sistem iscrpljen, “na udaru” su posebno stariji.
Koncentracije polena rastu sa temperaturom vazduha
Koncentracije polena u proleće dostižu maksimum, i taj trend će nastaviti da raste zajedno sa otopljenjem. Alergijske reakcije organa za disanje uzrokovane su prvenstveno alergenima koje se udišu i dovoljno su sitni da prodru do svake bronhije. Ti alergeni su prvenstveno poleni trava i drveća, mada je sve više alergičnih i na prašinu, buđ, životinjske dlake…
Stanovništvo sela manje pogođeno.
Istraživanja pokazuju da češće oboleva gradsko nego seosko stanovništvo, iako prirodno u ruralnim sredinama ima više trava i drveća, pa samim tim i alergena u vazduhu. Ali istraživači to objašnjavaju činjenicom da život u prirodi jača imunitet, pa i da su oni koji su stalno na svežem vazduhu, za razliku od stanovnika uglavnom zagađenih metropola, otporniji na alergene.
Prevencija alergija
Oni koji pate od alergija, moraju da se pridržavaju preporuka lekara, da su na redovnoj terapiji, a pored lekova borba sa alergenima, kojih je najviše u vazduhu tokom toplih dana bez kiše, i naročito ujutru, podrazumeva i poseban režim života: izbegavanje izlazaka u vreme najveće koncentracije polenskih zrna u vazduhu, naročito pre pljuskova, kad viši slojevi vazduha “padaju” ka zemlji, presvlačenje posle svakog izlaska u prirodu, pranje kose… Taj ritam je uz svakodnevne obaveze teško postići, ali ako se ne preduzimju mera prevencije, simptomi alergije se pogoršavaju.
Alergije na namirnice su takođe pratilac
Alergije na polene obično su praćene i alergijama na neke namirnice, pa u sezoni alergija, od najranijeg proleća do kasne jeseni, alergični moraju da paze i na jelovnik. Alergije na pojedine lekove i namirnice razlikuju se po simptomima od tzv. inhalatornih alergija. Reakcije na pojedine vrste hrane su višestruke, a pojavljuju se nekoliko sati posle jela. Pored želudačnih i crevnih tegoba, moguće su reakcije na koži, kao što su koprivnjača, ili na disajnim organima, kao kijavica ili otežano disanje. Stručnjaci, recimo, preporučuju da neku namirnicu koju prvi put jedete, jedete samu da biste u slučaju alergijske reakcije znali čime je izazvana.
VIŠE ZELENOG POVRĆA I ŽUTOG VOĆA
Za osobe sklone alergijama i urtikarijama savet je da u ishrani koriste puno lisnatog povrća tamnozelene boje i voća žute i narandžaste boje. Ove namirnice sadrže beta-karoten. S druge strane, trebalo bi izbegavati namirnice koje sadrže konzervanse poput tartrazina (E102) i benzoata, kao i namirnice sa visokim sadržajem aminokiseline histidina, supstance iz koje se stvara histamin.
PRIMED 2 je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma prirodnog porekla koji ublažava simptome alergije. Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog bronhijalnog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju simptome alergije.