Kašalj kod dece i njegovi uzroci.

Kašalj (lat. tussis) predstavlja automatski, prirodni refleks (bez čovekove volje) koji pomaže da se iz disajnih puteva izbace sekret, razni iritansi, strane čestice i mikroorganizmi. Nastaje nadražajem receptora za kašalj koji se nalaze u sluznici ždrela, grkljana, dušnika, bronha i manjim delom u malim bronhijalnim ograncima.
 
Kod dece, najčešći uzrok kašlja je nakupljanje sekreta zbog alergije ili upale na sluznici disajnih puteva.
 
Kakav je suvi kašalj kod alergije, a kakav kod virusnih infekcija?
Kašalj može biti akutni i hronični. Akutni kašalj traje od dve do 4 nedelje i najčešće je posledica infekcije gornjih disajnih puteva i slivanja sekreta u ždrelo i donje disajne puteve. Hronični kašalj traje duže od 4 nedelje i najčešće je posledica bronhitisa i astme.
 
Alergijski kašalj je suv, nadražajni i nije praćen poremećajem opšteg stanja. Alergijski rinitis po svojim simptomima podseća na prehladu, jer je praćen otežanim disanjem na nos, curenjem, kijanjem i svrabom u predelu nosa i očiju. Virusne infekcije imaju intenzivnije simptome, sa povišenom temperaturom, malaksalošću i gubitkom apetita. Kašalj kod virusnih infekcija nastaje zbog infekcije nosa, uvećanih adenoidnih vegetacija i paranazalnih šupljina.
 
Kako da razlikujemo suvi od produktivnog kašlja i kako ih lečiti?
Kašalj se može razlikovati prema stvaranju sekreta, jer se i lečenje prema tome bitno razlikuje. Tako postoji produktivni kašalj (vlažni, odnosno mokri kašalj) gde dolazi do prekomernog nastajanja sekreta koji se taloži u disajnim putevima.
 
Nakupljeni sekret otežava disanje, pa organizam nastoji da ga izbaci napolje prirodnim mehanizmom iskašljavanja. Drugi oblik je neproduktivni (odnosno suvi nadražajni kašalj) prilikom kojeg ne dolazi do stvaranja sekreta.
 
U lečenju kašlja mogu se uspešno koristiti biljni preparati koji imaju bronhiolitičko i sekretolitičko dejstvo, što znači da proširuju sužene disajne puteve i opuštaju spazam mišića bronhija, i tako umiruju kašalj. Takođe tu je i njihovo antizapaljenjsko dejstvo, jer smanjuju izlučivanje medijatora zapaljenja.
 
U kojim situacijama se treba obavezno javiti lekaru?
Kašalj se veoma često sreće u svakodnevnom životu. Zdravo školsko dete bez anamneze infekcije gornjih disajnih puteva u prethodne 4 nedelje zakašlje se do 34 puta dnevno.
 
To je, takođe, najčešći uzrok odlaska na pregled kod pedijatra, tako da oko 80 % dece dolazi na pregled zbog infekcije disajnih puteva i propratnog kašlja.
 
Kašalj remeti kvalitet života deteta i njegove svakodnevne aktivnosti. Ako dete kašlje prilikom dnevnih fizički aktivnosti ili ima kašalj koji mu remeti san, treba da ode na pregled kod pedijatra. Najveći broj dece sa kašljem ima banalne virusne infekcije.
 
Kako ojačati imunitet dece, koja su često izložena infekcijama?
Imuni sistem se postepeno razvija u toku detinjstva i u potpunosti sazreva oko petnaeste godine. U prvim mesecima i godinama života smanjena je sposobnost odbrane od infekcija virusima, bakterijama i gljivicama.
 
Ranim polaskom u jaslice, dete je izloženo tim uzročnicima i može se očekivati da će u proseku obolevati dva, tri puta mesečno. Tek nakon treće godine pohađanja vrtića učestalost obolevanja je jednaka učestalosti obolevanja dece koja ne idu u vrtić.
 
Tokom prvih meseci i godina javlja se dugotrajno curenje iz nosa i slivanje sekreta u ždrelo, dušnik i bronhije. Zbog sekreta deca povremeno kašlju, pri čemu se čuje “otkidanje” sekreta sa sluznice – tzv. vlažni ili produktivni kašalj. S obzirom na to da se najčešće radi o virusnim infekcijama, uspešno se mogu primeniti sekretolitici na biljnoj bazi koji razređuju sekret i olakšavaju njegovo izbacivanje.
 
Što duži boravak na otvorenom prostoru.
Deca u zatvorenom prostoru, često su izložena određenim faktorima koji mogu da provociraju nastanak kašlja, kao što su grinje, prašina, izloženost duvanskom dimu… Upravo zbog toga deca treba što češće da borave na otvorenom prostoru i svežem vazduhu i bave se sportskim aktivnostima, kada okolnosti to dozvoljavaju.
 
PRIMED 2 je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma prirodnog porekla.
PRIMED 2 se preporučuje osobama koje imaju:
astmu
bronhitis
alergijski rinitis
sinuzitis
hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP)
pušački kašalj.
Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog bronhijalnog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.