Život sa emfizemom pluća

emfizemIako je emfizem hronično, progresivno oboljenje pluća za koje još uvek nije pronađen idealan lek, postoje neke mere koje oboleli mogu preduzeti u cilju smanjivanja tegoba, usporavanja napredovanja bolesti i poboljšanja kvaliteta života.

  • Ukoliko ste pušač, veoma je važno da prestanete sa pušenjem. Duvanski dim je jedan od najvažnijih faktora koji se povezuju sa nastankom emfizema. Prestanak pušenja neće dovsti do izlečenja, ali svakako će uticati na usporavanje napredovanja emfizema i olakšanje disjnih tegoba koje postoje.
  • Izbegavajte druge respiratorne iritanse. Respiratorni iritansi uključuju isparenja boja i farbi, dim koji nastaje sagorevanjem tečnih i čvrstih goriva (automobili, grejna tela, šporeti na drva), parfeme i druge jake mirise (sredstva za čišćenje domaćinstva i ličnu higijenu).
  • Redovno vežbajte. Redovna fizička aktivnost, umerenog intenziteta je veoma važna u održavanju zdravlja i može poboljšati kapacitet pluća. Naravno, fizička aktivnost bi trebalo da bude prilagođena mogućnostima obolelog.
  • Zaštitite se od hladnog vazduha. Udisanje hladnog vazduha može provocirati spazam (stezanje) disajnih puteva, što pogoršava ionako otežano disanje. U toku zimskih meseci, nosite šal ili maramu preko usta, kako bi se zaštitili od direktnog udisanja hladnog vazduha.
  • Prevencija respiratornih infekcija. Zdrava, redovna i uravnotežena ishrana, bogata vitaminima iz svežeg voća i povrća pomoćiće u očuvanju imuniteta i prevenirati infekcije. Čak i banalne respiratorne infekcije kod osoba sa emfizemom mogu imati teži i duži tok, sa komplikacijama, a oporavak od infekcija je značajno produžen.

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo za poboljšanje imuniteta i brži oporavak od infekcija, preporučujemo upotrebu preparata PRIMED 13 Kordiceps i PRIMED 2 Diši lako. PRIMED 13 Kordiceps je prirodan preparat na bazi meda i medicinske gljive Kordiceps. Povoljno deluje na poboljšanje imuniteta i ispoljava antioksidativno i određena antibakterijska i antivirusna svojstva. PRIMED 2 Diši lako je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma. Pomaže da se razgradi i iskašlje gust bronhijalni sekret, čime se olakšava disanje i ubzava oporavak od respiratornih infekcija.