Grip ili prehlada?

Upala plućaImate curenje iz nosa, kašalj, povišenu temperaturu, glavobolju i ne znate zbog čega se gore osećate. Često je teško odrediti da li ste samo prehlađeni ili imate mnogo opasniji grip.

Prehlada ili grip, šta je uzrok vaše bolesti?

I prehlada i grip su respiratorne infekcije, ali su izazvane različitim virusima. Prehladu izaziva jedan od 200 različitih virusa, a samo je nekoliko virusa koji mogu izazvati grip.

Opšte je pravilo da je grip intenzivniji i opasniji od obične prehlade. U nekim situacijama je jako važno odrediti da li imate ili nemate grip jer je veća verovatnoća da dođe do ozbiljnih komplikacija, uključujući pneumoniju, bakterijsku infekciju, dovodeći čak do potrebe za bolničkim lečenjem.

Prehlada ili grip, uočite razliku!

Visoka temperatura, curenje iz nosa, umor, glavobolja, bolovi u mišićima su simptomi koji su zajednički i za grip i prehladu. Zbog preklapanja simptoma ponekad je teško odrediti da li imate grip ili ste samo prehlađeni.

Za prehladu su karakteristični simptomi: curenje iz nosa, grebanje u grlu, kijanje, suzenje očiju i blago povišena temperatura, do 39 stepeni.

Simptomi gripa su često oštriji od simptoma prehlade i uključuju povišenu temperaturu, preko 39 stepeni, suvi kašalj, bez sluzi, drhtavicu, znojenje, bolove u telu, nedostatak apetita.

Simptomi prehlade se obično javljaju postepeno, progresivno, a simptomi gripa se pojavljuju naglo, bez upozorenja.

U slučaju postojanja ovakvih ili sličnih simptoma trebate se javiti vašem lekaru da bi on odredio da li imate grip ili samo prehladu. Ako vaši simptomi nisu isuviše teški nakada možete ostati kod kuće, bez potrebe da se javite na pregled. Međutim, ukoliko su simptomi teški, ako ukazuju na ozbiljnu infekciju ili imate neki drugi zdravstveni problem koji povećava rizik od komplikacija, obavezno se javite svom lekaru.

Simptomi i prehlade i gripa se povlače nakon 10 dana. Ne postoji lek za prehladu već se samo primenjuje simptomatsko lečenje. U slučaju gripa postoje antivirusni lekovi koji ubrzavaju vreme oporavka. Ovi lekovi se smatraju drugom linijom odbrane od virusa, nakon vakcinacije.

Antibiotici nisu lekovi izbora za lečenje prehlade i gripa jer su im izazivači virusi.

Odmarajte se dovoljno, izbegavajte pušenje i alkohol, unosite dovoljno tečnosti i prirodnih sokova, koristite lekove koji će vam ublažiti simptome. Ovo vam može pomoći da se osećate bolje i da se vaše telo izbori sa virusom.