Bronhitis prolazi za desetak dana.

U sezoni respiratornih infekcija i gripa često se kao komplikacija virusnih infekcija javlja bronhitis. Reč je uglavnom o virusnoj upali bronhija koja najčešće prolazi za desetak dana. Međutim, ako kašalj i drugi simptomi traju duže od tri nedelje neophodan je rendgenski snimak pluća, a po potrebi i bakteriološki pregled ispljuvka.
Kašalj kao vodeći simptom bronhitisa
Kašalj je vodeći simptom bronhitisa. Kada se javi, nadražajan je i suv, a za nekoliko dana postaje produktivan sa iskašljavanjem. Uobičajena je i pojava porasta telesne temperature do 39 stepeni Celzijusovih i obično traje tri do pet dana, kada se povlače akutni simptomi . Međutim, kod odraslih temperatura može da izostane, ali samo ako bronhitis nije izazvan virusom gripa i adenovirusima. Od ostalih simptoma mogu da se jave blaža grlobolja, promuklost, umor i nesanica. Kod pacijenata sa srčanom slabošću može da dođe do otežanog ili ubrzanog disanja, kao i do pojave modre boje kože.
Kada je neophodan rengenski snimak pluća
Na rendgenski snimak pluća trebalo bi da se upute i pacijenti kod kojih je nakon pada telesne temperature, za nekoliko dana došlo do njenog ponovnog skoka.Ovo stanje može da ukazuje na postojanje upale pluća. Sledeća analiza koja se radi u ovakvim situacijama je mikrobiološki preged ispljuvka. Ukoliko je ispljuvak tokom kašljanja prebojen, ima neprijatan miris i jako je gust bilo bi idealno odraditi mikrobiološke analize. Bakteriološki pregled sputuma nije uvek neophodan, ali je više nego poželjan kod starih osoba, obolelih od hronične opstruktivne bolesti pluća, maligniteta, tuberkuloze ili nedavno preležane pneumonije.
Antibiotici u terapiji bronhitisa
U praksi lekar najčešće propisuje antibiotike prema iskustvu, jer bolest ne može da čeka nalaz, mada za antibiotikom često nema potrebe jer je bolest virusnog porekla. Antibiotik bi naročito trebalo da se propiše kod pacijenata sa težim hroničnim bolestima pluća i srca i pri pojavi gnojnog ispljuvka. Bronhitis je inače kod zdravih osoba bezopasna bolest koju treba propisno “preležati” i bez posete lekaru da bi se sprečila glavna komplikacija, upala pluća. U slučaju virusnog bronhitisa najbitnije je povećano uzimanje tečnosti, provetravanje prostorija i vlaženje vazduha. Takođe, inhalacijom, čak i samo vodenom parom, sprečava se isušivanje i zgušnjavanje sekreta u bronhijama, odnosno smiruje se suvi nadražajni kašalj i podstiče iskašljavanje. Neophodna je i primena analgetika i antipiretika, u slučaju bolova i visoke telesne temperature.
Suv vazduh pogoršava simptome
Suv vazduh, posebno kada se udiše na usta, oštećuje sluznicu bronha i podstiče razvoj upale. Takođe, udisanje suvog vazduha, naročito u toku noći pospešuje isušivanje i zgušnjavanje sekreta u bronhijama.  U cilju izbegavanja ovih neprijatnosti bi posebno trebalo voditi računa o vlažnosti vazduha u prostorijama u kojima se duže boravi i spava.
Oslabljen imunitet vodi u infekciju
Bronhitisu su naročito podložna deca do pet godina zbog nezrelosti imuniteta. Kod starijih, oslabljen imunitet je najčešći razlog zašto se infekcija sa grla i nosa “spušta” na bronhije, a prvo mesto gde se nakupljaju virusi je sluznica nosa.
PRIMED 2 DIŠI LAKO JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI KRISTALISANOG LIPOVOG MEDA I KALCIJUMA. PRIMED 2 DIŠI LAKO se preporučuje osobama koje imaju:
astmu,
bronhitis,
alergijski rinitis,
sinuzitis,
hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP),
pušački kašalj.  Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.
PRIMED 2 DIŠI LAKO stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma