Upala pluća kao komplikacija respiratorne infekcije

Obična prehlada je najčešća respiratorna virusna infekcija. Karakteristično, praćena je kijanjem, kašljanjem, curenjem iz nosa. Ovi simptomi mogu biti manje ili više izraženi, ali, u roku od 5-7 dana obično nestaju i organizam se potpuno oporavlja.

Međutim, problem može biti nelečena ili samo zalečena virusna respiratorna infekcija. Virusna infekcija oštećuje sluzokožu disajnih puteva, čime se olakšava razmnožavanje bakterija i nastanak bakterijske infekcije i upale pluća (pneumonija). Simptomi bakterijske infekcije počinju obično 7-10 dana nakon što virusi oslabe imunološki odgovor disajnih puteva. Javlja se kašalj sa iskašljavanjem, temperatura tela raste, javlja se slabost, malaksalost i pogoršanje opšteg stanja.

Upala pluća najčešće nastaje kao komplikacija prethodno virusne infekcije disajnih puteva. Zbog toga je veoma važno da se ove respiratorne infekcije pravilno tretiraju, kako bi se sprečila pojava komplikacija koje nekada mogu imati ozbiljne posledice.

Lečenje virusne respiratorne infekcije uključuje mirovanje, upotrebu toplih napitaka, a u ishrani bi trebalo da bude dovoljno vitamina i minerala. Odmor i mirovanje je jedna od veoma važnih mera u tretmanu virusnih respiratornih infekcija.

Po potrebi, preporučuje se upotreba sprejeva za nos koji smanjuju otok sluzokože i olakšavaju disanje. Ukoliko postoji kašalj, mogu se koristiti sirupi ili čajevi koji olakšavaju iskašljavanje i umiruju nadraženu sluzokožu disajnih puteva.

Da biste izbegli teže komplikacije, lečite akutnu respiratornu infekciju do kraja i postepeno se vraćajte aktivnom životu. Izbegavajte boravak u prostorijama sa puno ljudi, do potpunog oporavka. Tokom dve nedelje, izbegavajte fizička opterećenja.

Ove mere mogu da pomognu pravilan oporavak organizma koji se bori sa virusnom infekcijom.

Ukoliko primećujete da ste umorniji nego inače, ukoliko temperatura raste, a kašalj i iskašljavanje se pogoršava, verovatno je došlo do pojave komplikacija. Poseta lekaru je neophodna, kako bi se propisala odgovarajuća terapija, u skladu sa rezultatima sprovedenih analiza.

Veći rizik za nastanak komplikacija imaju starije osobe, osobe sa bolestima srca, drugim bolestima pluća, osobe sa hroničnim bolestima i mala deca.

primed-2PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma.
Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Povoljno deluje na ceo respiratorni sistem i pomaže u uklanjanju disajnih tegoba uzrokovanih infektivnim ili alergijskim poremećajima.

PRIMED 2 se posebno preporučuje osobama koje imaju:

  • ASTMU,
  • BRONHITIS,
  • ALERGIJSKI RINITIS,
  • SINUZITIS,
  • HRONIČNU OPSTRUKTIVNU BOLEST PLUĆA (HOBP),
  • PUŠAČKI KAŠALJ.