kašalj

Da li je bronhitis zarazan?

kašaljBronhitis vas tera da mnogo kašljete. Otežava vam disanje, izaziva škripanje, može izazvati visoku temperaturu, umor i bol u grudima. Bronhitis nastaje usled irtitacije sluzokože koja oblaže disajne puteve.
Da li je bronhitis zarazan?
Bronhitis može biti zarazan. Postoje dve vrste bronhitisa:
Hroničan, što znači da disajni putevi iznova dolaze u stanje iziritiranosti. Ovaj tip bronhitisa traje nekoliko meseci ili duže, a obično se vraća iz godine u godinu. Uzročnici su supstance koje iritiraju pluća, kao što su prašina, hemikalije, dim od požara ili cigarete. Hronični bronhitis nije zarazan, ali predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji zahteva odlazak kod doktora.
Akutni bronhitis može trajati 1 do 3 nedelje. Njega obično izaziva virus prehlade ili gripa. Budući da su ovi virusi zarazni, akutni bronhitis takođe je zarazan.
Koliko vremena je potrebno da se utvrdi da su simptomi uzrokovani bronhitisom?
Prvih nekoliko dana teško je reći da li je u pitanju obična prehlada ili bronhitis. Ali ako nastavite da kašljete nedelju dana ili duže, čak i nakon što drugi simptomi nestanu, moguće je da imate bronhitis.
Koliko dugo ću biti zarazan?
To zavisi od vrste virusa koji imate. U većini slučajeva, bićete zarazni od nekoliko dana do nedelju dana. Pošto možda nećete znati od čega tačno bolujete – doktori najčešće ne testiraju prisustvo virusa, jer postoje stotine – najbolje je da pretpostavite da ste zarazni dokle god imate simptome prehlade.
Akutni bronhitis se dobija na isti način kao i prehlada i grip: tako što virus uđe u telo, obično tako što ga udahnete ili ga prenesete sa ruku do usta, nosa ili očiju. Virusi dospevaju u vazduh i na površine tako što neko ko je bolestan kašlje, duva nos, kija, ili čak samo diše.
Da ne biste dobili bronhitis, izbegavajte bliski kontakt sa ljudima koji imaju simptome prehlade ili gripa. Redovno perite ruke, i ne dirajte oči, usta ili nos.
Grip može da izazove bronhitis.
Ako imate bronhitis, pokrijte usta i nos kada kijate i kašljete, i često perite ruke kako ne biste zarazili ljude oko sebe.
Kada bi trebalo da idete kod doktora?
Ako kašljete više od 3 nedelje. To može biti znak da imate hronični bronhitis, astmu, ili neki drugi problem koji zahteva redovnu medicinsku negu.
-Vrlo vam je nelagodno ili kašljete tako jako da ne možete da spavate.
-Imate visoku temperaturu.
-Škripi vam u plućima dok dišete ili osećate da ne možete da udahnete vazduh.
-U ispljuvku imate krv, ili imate druge simptome koji nisu tipični za prehladu.
primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat koji ublažava simptome bronhitisa, olakšava iskašljavanje, smiruje kašalji regeneriše disajne puteve. Uz pomoć ovog prirodnog preparata ćete ubrzati ozdravljenje i pročistiti pluća.