Neželjeni efekti lekova protiv prehlade

Sezona respiratornih infekcija je počela, a u apotekama se već registruje značajno povećana potražnja proizvoda koji mogu da saniraju tegobe kao što su bolovi u grlu, zapušen nos, povišena telesna temperatura. Najviše se traže praškasti preparati u kesicama, koji brzo dovode do ublažavanja tegoba. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovi proizvodi, iako se nabavljaju bez lekarskog recepta, nisu bezopasni. Naprotiv, mogu da opterete oslabljeno srce i da zamaskiraju simptome virusne infekcije, pa da oboleli zaključi da je ozdravio i izloži se suvišnom naporu. Naročito je opasno uzimanje u dozama većim od preporučenih jer daje lažnu sliku o stanju organizma.
Neophodna konsultacija sa farmaceutom
Lekovi protiv prehlade obično sadrže supstance koje deluju protiv bola i zapaljenja, zatim dekongestiv koji smanjuje osećaj zapušenosti nosa stezanjem krvnih sudova, a ponekad i neki antihistaminik koji suzbija curenje nosa. Iako se izdaju bez lekarskog recepta poželjno je da se pacijent uvek konsultuje sa farmaceutom u vezi sa njihovom primenom i merama opreza. Većina, generalno zdravih osoba sa prehladom bi relativno bezbedno mogla da tokom nekoliko dana uzima ove medikamente, ali isključivo u dozama koje su preporučene.
Opasnost kod pacijenata sa kardiološkim problemima
U nekim slučajevima bolje je da se od primene ovakvih lekova odustane, posebno ako je u pitanju pacijenti sa oboljenjima srca i krvnih sudova od kojih se leči. Kombinovani proizvod protiv prehlade sadrži dekongestiv, koji sužava krvne sudove i na taj način može dodatno da optereti oslabljeno srce. Naime, sa povećanjem doza i dužom primenom raste verovatnoća pojave neželjenih efekata, koji zavise od sastava leka.
Ovi lekovi ne leče uzrok
S obzirom na to da je prehlada izazvana nekim od velikog broja virusa, ovi lekovi suzbijaju simptome i tegobe, ali ne leče uzrok.
Uzimanje ovih lekova u povećanim dozama nikako nije zamena za normalan proces oporavka i preko potreban odmor. To što pod dejstvom leka pacijent na primer nema povišenu temperaturu ili bol u grlu, ne znači da je ozdravio i da ne može da ima komplikacije stanja koje je slično gripu. Prema tome, lekovi protiv prehlade su opcija koja ne sme da se nekritički koristi, i posebno je važno da pacijent čuje savet i mišljenje stručnjaka. Ne samo da se jedan isti preparat ne može primeniti na različite pacijente sa istim simptomima, već se i racionalnost primene ovakve terapije kod jedne osobe menja u zavisnosti od okolnosti u kojima se nalazi.
Analiza krvne slike
Da li je uzrok zapušenog nosa, bola u grlu i uhu i povišene telesne temperature virus ili bakterija može da se sazna samo iz analiza krvne slike. Iako mnogi veruju da su simptomi bakterijske infekcije jači nego virusne, lekari kažu da je reč o zabludi, jer i bakterije i virusi mogu da uzrokuju tegobe iste jačine, a antibiotik se propisuje samo u slučaju bakterijske infekcije. Da bi se tačno odredila priroda oboljenja neophodno je da se urade krvna slika sa leukocitnom formulom, analiza vrednosti C-reaktivnog proteina u krvi, kao i brisevi nosa i grla.
Primed 2 diši lako je prirdni preparat na bazi meda koji doprinosi efikasnom otklanjanju simptoma gripa i prehlade. Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Preparat na prirodan način, bez ikakvih neželjenih efekata ubrzava proces oporavka od prehlade i virusnih respiratornih infekcija.