Saveti za prevenciju upale pluća

upala plucaUpala pluća ili pneumonija je akutna infekcija plućnog tkiva koja zahvata i alveole, kao i prostor između njih. Može biti uzrokovana bakterijama, virusima, gljivicama, ili pak nastati udisanjem (aspiracijom) prašine i hemijskih gasova. U svakom slučaju , predstavlja najopasnije oboljenje respiratornog sistema i javlja se u svim starosnim dobima, posebno kod osoba sa različitim hroničnim bolestima i oslabljenim imunim sistemom.
Rizične grupe za pojavu pneumonije
Osobe starije od 65 godina izložene su većem riziku od upale pluća, jer kod njih postepeno slabe mehanizmi odbrane od infekcija i često su izložene hroničnim bolestima (hronična opstruktivna bolest pluća, bolesti srca, bubrega, jetre, ateroskleroza, dijabetes). Veoma često u zimskim mesecima upali pluća prethode različite respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva i grip. Za svakog hroničnog, posebno srčanog bolesnika- upala pluća može biti opasna po život.
Zapaljenje pluća je ozbiljno stanje jer kod njega bivaju napadnute alveole, koji su najvažniji i najosetljiviji deo plućnog tkiva. One bivaju ili slepljene ili ispunjene tečnošću i postaju nefunkcionalne. Od veličine zahvaćene regije zavisi i težina bolesti, to jest poremećaj plućne funkcije.
Zapaljenje pluća je najčešće uzrokovano bakterijama koje napadaju gornje disajne puteve i u tom delu organizma obično se zaustavljaju udruženim delovanjem imunološkog sistema i lekova. Na prelazu gornjih disajnih puteva u pluća postoji neka vrsta odbrambene barijere, što objašnjava mnogo veću učestalost upala gornjih disajnih puteva nego infekcija bronhija i pluća. Postoje i virusna zapaljenja pluća, ali je njihov značaj mnogo manji.
Preventiva je moguća
– Zdravlje disajnih puteva obezbeđujemo i izbegavanjem udisanja štetnih materija i izbegavanjem dužih boravaka u zatvorenim prostorijama sa puno ljudi, naročito u zimskom periodu.
-Zapaljenja gornjih disajnih puteva (koja se mogu izbeći bar jednom u godini) treba lečiti tek kada se definiše precizna dijagnoza i primeni odgovarajuća terapija. Rano otkrivanje oboljenja daje uspešnije rezultate u lečenju.
– Često perite ruke, jer je higijena prvi korak u odbrani od mikroorganizama.
– Pušenje je jedan od osnovnih faktora rizika za sve upale disajnih puteva.
-Na jelovniku svakodnevno treba da se nađu sveže voće i povrće bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima. Konzumiranje agruma, paradajza, paprike i sirovog povrća koje sadrži visoku količinu vitamina C je odlična preventiva infekcijama.
– Veoma su važni cink i magnezijum, koji podstiču proizvodnju limfocita. Cinka ima i u mesu, ribi, kvascu, pšeničnim klicama, dok magnezijumom obiluju integralne žitarice, sojine klice, mahunarke, meso i mleko.
Beli luk je koristan za disajne puteve, može se jesti i sirov ili kao dodatak kuvanim jelima.
– Odbrambeni sistem se može ojačati redovnom fizičkom aktivnošću.
primed2 Primed 2 diši lako je prirodni dijetetski suplement koji u osnovi sadrži lipov med poznat po svojim blagodetima za disajne puteve. Njegova upotreba preporučuje se naročito u slučaju infekcija gornjih disajnih puteva, prehlade, kijavice, upale grla. Ovaj prirodni preparat je odličan kao preventiva respiratornih infekcija, a u slučaju bolesti skraćuje vreme trajanja respiratorne infekcije, ubrzava oporavak, olakšava disanje i izbacivanje gustog sekreta iz disajnih puteva.