HOBP-bolest koja skraćuje život!

Za hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP) lekari kažu da je bolest koja skraćuje i  ponekad veoma otežava život. Sve akcije borbe protiv pušenja su i akcije borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća.

To je neizlečiva bolest pluća praćenja smanjenim, otežanim protokom vazduha kroz disajne organe.

HOBP je relativno novi naziv starih bolesti koje su ranije nazivane hronični opstruktivni bronhitis i emfizem pluća. To su bolesti koje se najčešće pojavljuju udružene, preklapaju se i nije ih lako odvojiti, zbog čega je i postavljena nova, jedinstvena dijagnoza.

Faktor rizika za nastanak HOBP-a

Glavni i najsigurniji faktor rizika za nastanak hronične opstruktivne bolesti pluća je pušenje.

Preko 80 odsto svih obolelih od ove bolesti su pušači i preko 20 odsto svih pušača oboli tokom života od ove bolesti. Svako ko puši bar dvadeset godina, a pri tom kašlje i iskašljava, treba da razmišlja o tome da je, ako ne HOBP, svakako već zaradio bar hronični bronhitis.

Među faktorima rizika za nastanak ove bolesti pominju se pasivno pušenje, kada je udruženo sa drugim faktorima rizika, aerozagađenje, iritacija u pojedinim radnim sredinama, pa i iritacija od vlage i pare u lošijim uslovima stanovanja. Takođe, postoji izvesna nasledna sklonost prema obolevanju od ove bolesti.

Početni simptom bolesti HOBP-a

Početni simptom bolesti, koji pušači najčešće ne primećuju, jeste kašalj sa iskašljavanjem. Svako ko hronično kašlje, u trajanju od tri meseca godišnje u dve uzastopne godine, i istovremeno je pušač, treba da proveri stanje svojih pluća.

Ono što se obično događa u srednjem životnom dobu, nakon dvadesetak godina pušačkog staža, jeste da se te osobe sve lakše zamaraju. Pored zamaranja u toku hoda oni primete i da se teže penju uz stepenice, te da im je svaki fizički napor ‘odjednom’ otežao.

Dok se kod kašljanja sa iskašljavanjem može razmišljati ‘samo’ o hroničnom bronhitisu, u ovoj fazi valja ozbiljno medicinski ispitati mogućnost postojanja hronične opstruktivne bolesti.

Za neke pušače je alarm kada počne da im ‘svira’ u grudima, obično pri nekim akutnim infekcijama, pri kojima i intenzivnije kašlju i iskašljavaju, ponekad uz pojavu gnojnog ispljuvka. Tada se već razvio teži oblik bolesti i mada se stanje može popraviti i kontrolisati, nastale tegobe više nije moguće ‘izbrisati’, one ostaju u manjoj ili većoj meri trajne.

Plućna funkcija koja prirodno opada sa godinama, kod onih koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest opada dvostruko brže. Kada neko ko ima HOBP, a pušač je, prestane da puši, dalji pad njegove plućne funkcije može da prestane da bude ubrzan i da se svede na normalni pad koji se događa u skladu sa godinama.

Prema aktuelnim lekarskim standardima, osoba koja kašlje i iskašljava, ali na spirometru pokazuje normalni nalaz za svoje godine, smatra se osobom u riziku da dobije hroničnu opstruktivnu bolest pluća. To se smatra nultom fazom bolesti u kojoj bolesnik u svakom slučaju ima hronični bronhitis i u kojoj treba pratiti i kontrolisati situaciju da se ne razvije HOBP. Nema lečenja, ali se obaveznim smatra prekid izlaganjima faktorima rizika, pre svega pušenju.

Četiri faze različitog nivoa otežanog disanja kod HOBP-a

HOBP ima četiri faze različitog nivoa otežanog disanja, od kojih u poslednjoj bolesniku za disanje više nije dovoljan običan vazduh i mora da koristi veštački kiseonik. Dok je u prve tri faze pre svega ugrožen kvalitet života bolesnika i često smanjena njegova radna sposobnost, posebno za bilo kakvu vrstu fizičkih poslova, u četvrtoj fazi bolesti direktno je ograničen i vek bolesnika na dve-tri dodatne godine života. Ova bolest ima slične faktore rizika kao i kancer pluća, ali nije dokazana direktna veza između nastajanja jedne i druge bolesti.

Preporučujemo upotrebu preparata PRIMED 2

primed-2Primed 2 diši lako je efikasna i prirodna formula na bazi meda sa dodatkom kalcijuma.

Ovaj prirodni preparat se preporučuje osobama koje imaju različite probleme sa disanjem, između ostalog i osobama koji su kandidati za nastanak HOBP , kao i onima kod kojih se bolest već razvila.

Uz prestanak pušenja, ovaj preparat može da uspori dalje napredovanje bolesti.

Preparat je takođe pogodan za upotrebu kod višegodišnjih pušača, jer njegovi aktivni sastojci potpomažu pročišćavanje pluća od nagomilanih stranih čestica poreklom iz duvanskog dima.

HOBP – ISKUSTVO SA PRIMED 2 diši lako

Bolujem od HOBP već 5 godina.

I pored terapije, teško dišem, i stalno sam imao osećaj da mi se u grlu skuplja sekret koji ne mogu da iskašljem.

PRIMED 2 koristim već 3 meseca.

Svako jutro sam uzimao po jednu kafenu kašičicu PRIMEDA, i vrlo brzo sam počeo da osećam poboljšanje. Lakše iskašljavam i dišem, i mogu duže i lakše da se krećem bez zamaranja nego što sam ranije mogao.

Milan KatićSubotica