Hronični sinusitis traje minimum tri meseca.

Upala sinusa je otečenost nosne i sinusne sluzokože koja se događa zbog alergija, virusne ili bakterijske infekcije. Upala sinusa može biti akutna ili hronična, ali je u svakom slučaju neugodna i bolna tako da je bitno lečiti je. Postoje mnogi biljni preparati koji olakšavaju simptome i ubrzavaju oporavak kod sinusitisa.
Upala sinusa
Sinusitis, rinosinuitis ili upala sinusa je upala sluzokože koja oblaže nos i sinuse. Sinusi su vazduhom ispunjene šupljine u kostima čija je funkcija da smanje težinu glave odnosno lobanje. Vazduh ulazi kroz male šupljine u kostima, a upala nastaje kad sluzokoža sinusa zbog upale zatvori otvore pa vazduh više ne može normalno da cirkuliše.
Uzroci upale sinusa su razni, a mogu biti:
virusne infekcije,
bakterijske infekcije,
alergije,
iritacije,
devijacija nosne pregrade.
Upala sinusa se uvek javlja zajedno sa upalom sluznice nosa jer su te sluzokože direktno i neizbežno povezane. Upale sinusa su često bolne i neprijatne, a trajanje im se procjenjuje na:
akutne upale sinusa – mogu trajati od 10 dana do mesec dana,
hronične upale sinusa – simptomi upale sinusa nikako da prestanu, a upala traje duže od 3 mjeseca.
Upala sinusa najčešće nastaje kao komplikacija obične prehlade, ali kod alergičara upale nastaju češće, posebno u vreme alergijske sezone. Bilo da se radi o akutnoj ili hroničnoj upali sinusa, treba je lečiti. Kosti nosa su povezane sa kostima vilice i i lobanje, a nelečene upale se mogu proširiti na zube, oči ili uši.
Upala sinusa – simptomi
Simptomi upale sinusa su najčešće glavobolja odnosno pritisak u glavi i vrtoglavica. Ipak, zbog različitih uzročnika upale sinusa, simptomi se razlikuju kod akutnog ili hroničnog sinusitisa.
Simptomi akutnog sinusitisa su:
bol i pritisak u glavi, posebno oko slepoočnica,
vrtoglavica,
hronični umor,
neispavanost,
visoka telesna temperatura,
slevanje sekreta niz grlo,
duvanje zelenog sadržaja iz nosa.
Simptomi hroničnog sinusitisa, uz sve ove simptome akutnog sinusitisa su:
bolovi u desnima ili zubima,
gubitak osećaja mirisa ili ukusa,
neprijatan zadah iz usta,
upala grla.
Akutni sinusitis je obično izazvan virusima i prolazi sam od sebe u roku od dve nedelje. Bakterijska upala sinusa može biti komplikovana i obično zahteva antibiotske kapi ili antibiotike, a alergijske upale sinusa zahtevaju upalu antihistaminika. Antibiotici se nikako ne preporučuju za hronične upale sinusa koje traju duže od 3 mjeseca jer dugotrajno uzimanje antibiotika može izazvati toleranciju.
Gnojna upala sinusa se može proširiti na sluzokožu oka, mozga ili ušiju. Posledice su gubitak vida, smanjen osećaj mirisa ili promena boje glasa. Upala sinusa bez pojave sekreta nije toliko uznapredovala i obično brže prolazi.
PRprimed-2IMED 2 diši lako je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. PRIMED 2 se preporučuje osobama koje imaju:
astmu,
bronhitis,
alergijski rinitis,
sinuzitis i druge tegobe sa disanjem. Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju simptome alergije.
PRIMED 2 stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.