Od osipa do astme!

Preosetljivost i alergije na lekove se obično javljaju iznenada, obično posle dugogodišnje upotrebe jednog leka. Međutim, nije svaka reakcija na lek alergijska. Kašalj, recimo, može da bude neželjena reakcija na jednu grupu lekova za hipertenziju, dijareja je moguća kod upotrebe nekih antibiotika.

Prava alergijska reakcija je vrlo retka i lako se prepoznaje: počinje crvenim pečatima po licu i telu, uz svrab i otoke očiju usana i jezika, a može da se nastavi gušenjem, nadražajnim kašljem i povraćanjem koji dovode do pada pritiska i gubitka svesti, odnosno anafilaktičnog šoka koji predstavlja urgentno stanje u medicini. Prva mera koja se u tom slučaju preuzima je obustava sumnjivog leka.

Iza alergijske reakcije na lekove se vrlo često krije sklonost ka drugim alergijama. Osim što je svako naredno uzimanje leka koji je izazvao alergijsku reakciju, rizično po zdravlje, ovakva reakcija organizma ukazuje na moguću atopijsku konstituciju, pa su vrlo često alergije na lekove udružene sa drugim alergijskim bolestima, astmom i rinitisom.

Alergija na lek, nije uvek siguran znak da će se kasnije razviti astma, ali je činjenica da pacijenti koji inače boluju od bronhijalne astme i alergijskog rinitisa češće imaju neželjene reakcije na lekove nego oni koji nemaju epizode ovih alergijskih bolesti. U medicinskoj praksi postoji i posebna grupa pacijenata koji imaju takozvani „aspirinski trijas“: nealergijsku astmu, nosnu polipozu i preosetljivost na aspirin, brufen i ostale antizapaljenske lekove.

Alergije se, ipak, najčešće javljaju kod upotrebe antibiotika, ali i kod uzimanja različitih vitaminskih preparata, jer pored toga što su oni najčešće u upotrebi, imaju i najveći alergeni potencijal. Jedno je sigurno, imuni sistem pamti sve događaje, pa ako se jednom pojavi alergija na određeni lek, svaka sledeća reakcija biće burnija, čak i pri manjoj dozi leka.Ako je prošlo puno vremena od poslednjeg uzimanja, šansa za burniju reakciju je manja, ali se alergija sigurno aktivira. Zato je važno izbaciti iz upotrebe lek koji izaziva ove reakcije, pa čak i sve lekove iz iste grupe koji su sličnog sastava .Uzimanju antihistaminika nakon prvih simptoma alergije nije preporučljivo jer to može samo da ublaži kliničku sliku, ali ne i da zaustavi alergijsku reakciju.

ODLOŽENA REAKCIJA

Bez obzira na vrstu reakcije na lek, neophodno je da se pacijent javi lekaru, jer se nikad ne zna da li će se reakcija završiti samo osipom po koži. Reakcija se obično događa u roku od šest sati nakon uzimanja leka. Jedino se kod nesteroidnih antiinflamatornih lekova ponekad javlja takozvana odložena reakcija, čak i 24 sata posle upotrebe. Nekada se i sedam dana posle uzimanja leka javljaju osipi po koži, ali te reakcije nisu opasne po život.

primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi meda i prirodnog kalcijuma koji se dobro pokazao u regulaciji i ublažavanju simptoma astme i alergije: alergijskog sinusitisa, rinitisa, polenske kijavice… Aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost sluzokože disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju napade gušenja. Preparat je potpuno prirodan tako da je njegova upotreba pogodna i kao prevencija, odnosno profilaksa pojavi alergijskih simptoma.