Uporan kašalj najčešća je manifestacija nepreležanog gripa

Oslabljeni organizam nakon preležanog gripa idealna je podloga za bakterije i viruse koji stalno vrebaju. Iz tog razloga, lekari naročito preporučuju da se bolesna osoba dobro odmori i potpuno izleči bas u cilju izbegavanja mogućih komplikacija.
Visoka temperatura se često normalizuje za par dana, ali često ostane da tinja na nešto više od 37 stepeni Celzijusa. Ako se uz to jave kašalj i škripanje u plućima, sasvim je izvesno da je došlo do infekcije disajnih puteva.
Uporan kašalj najčešća je manifestacija nepreležanog gripa. Pacijenti se žale na gust beličast sekret koji se lako lepi za zidove bronhija, a teško se izbacuje. Ovaj kašalj posledica je zapaljenja u gornjim disajnim putevima, gde bakterije luče ogromnu količinu sekreta, a epitel je zbog slabosti organizma paralisan i nesposoban da izbaci beličastu masu. Zbog toga se pacijenti žale na snažna naprezanja prilikom kašljanja nakon čega se veoma malo sekreta izbacuje.
Osim upornog i slabo produktivnog kašlja, karakteristično je i škripanje u grudima tokom noći, što posebno uznemirava pacijente. Ovi simptomi često su znak da je došlo do razvoja bronhitisa, a kod nekih i upale pluća. Zato je važno otići lekaru ukoliko se jave navedeni simptomi.
Pušači su, kaže naša sagovornica, malo pošteđeniji od ovih tegoba, jer je epitel u njihovim plućima ionako paralisan, pa ne funkcioniše kako treba, zbog čega je kod njih manje prisutan kašalj i lakša klinička slika.
Za odlepljivanje gustog i sluzavog sekreta iz traheja i bronhija, dr Dimitrijević savetuje niz sekretolitika kojih ima u slobodnoj prodaji.
Deci se preporučuju sirupi na bazi bokvice ili jagorčevine, kao i povremeno inhaliranje i velike količine toplih čajeva. Inhaliranje disajnih puteva fiziološkim rastvorom, sa eventualnim dodatkom mente ili pantenola, često se primenjuje radi obezbeđenja dobre hidratacije, povećanja debljine vodenog sloja i razmekšanja i lakšeg izbacivanja sekreta. Iz ovih razloga se savetuje uzimanje više tečnosti. Kod odraslih ovi preparati nisu toliko efikasni, pa se njima češće preporučuju lekovi koji rastvaraju sadržaj u disajnim putevima.
PRIMED 2 DIŠI LAKO JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI KRISTALISANOG LIPOVOG MEDA I KALCIJUMA.
Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade. PRIMED 2 DIŠI LAKO stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.