Kašalj je često prisutan kod pušača

Osobe koje puše neretko mogu da imaju problem sa kašljem. Ovaj kašalj uzrokovan je potrebom da se organizam “oslobodi” hemikalija koje se udišu zajedno sa duvanskim dimom.

Pušački kašalj je obično uporan, traje duže od nekoliko nedelja, a u početku može da bude suv, dok se kasnije javlja manja ili veća količina sekreta koji se iskašljava. Pored kašlja, mogu da budu prisutni osećaj nadražaja i iritacije u grlu, a nekada je prisutna nelagodnost ili bol u grudnom košu.

Pušački kašalj je kašalj koji se tipično javlja kod pušača. Postoje razlike u izraženosti kašlja i propratnih simptoma kod različitih osoba. Neće sve osobe koje puše da razviju ovaj oblik kašlja, ali, svakako je hronična izloženost duvanskom dimu značajan faktor koji doprinosi njegovom nastanku.

Prema rezultatima nekih istraživanja, na pojavu pušačkog kašlja mogu da utiču i ukupna dužina “pušačkog staža”, broj popušenih cigareta u toku dana i dr.

Kao što je pomenuto, karakterističan simptom je kašalj. U početku se javlja suv, nadražajni oblik, a kako vreme prolazi, može da dođe do stvaranja manje ili više sekreta.

Kako hronično delovanje štetnih sastojaka duvanskog dima dovodi do oštećenja epitela disajnih puteva, to može da olakša nastanak različitih respiratornih infekcija. Ukoliko dođe do pojave infekcije, iskašljavanje se obično pojačava, a u zavisnosti od vrste uzročnika infekcije može da se menja izgled sadržaja koji se iskašljava.

Često se najizraženiji kašalj javlja u jutarnjim časovima, dok se kasnije u toku dana smanjuje izraženost.

U tretmanu pušačkog kašlja značajan faktor je prestanak pušenja. Sam prestanak pušenja ne znači da će sigurno i kašalj da nestane, posebno kod dugogodišnjih pušača, ali, svakako može da doprinese smanjenju napredovanja oštećenja disajnih puteva.
Pored prestanka pušenja, često su u upotrebi proizvodi i lekovi koji doprinose lakšem iskašljavanju nakupljenog sekreta u disajnim putevima.
Različite pastile za oralnu upotrebu mogu da pomognu u smanjenju nadražaja slzokože grla.
Zdrava, raznovrsna ishrana sa dovoljno vitamina, minerala, svežeg voća, povrća i drugih zdravih namirnica pomaže u jačanju organizma i otpornosti na infekcije.