Kako promena vremena utiče na simptome astme

U toku astmatičnog napada dolazi do suženja disajnih puteva i povećanog stvaranja sekreta, što zajedno otežava normalno disanje.

Faktori sredine mogu da imaju značajan uticaj na ispoljavanje simptoma astme. Ovi faktori koji provociraju pojavu tegoba mogu da se razlikuju od osobe do osobe, a kod iste osobe može da postoji više faktora okidača astmatičnog napada.

Vremenski uslovi takođe mogu da utiču na disajne puteve, a kod osoba koje imaju neki oblik alergije ili astme je posebno izražen uticaj ovih faktora.

Toplota

Udisanje vrućeg vazduha može dodatno da iritira već nadražene disajne puteve. Toplo vreme i delovanje sunca može da pogorša i zagađenje vazduha i stvaranje smoga. Zato bi trebalo da se ovi faktori uzmu u obzir pri planiranju aktivnosti u spoljašnjim uslovima, kako bi se smanjila izloženost nepovoljnim faktorima sredine.

Hladnoća

Udisanje hladnog vazduha takođe može da bude provocirajući faktor. U toku zimskih meseci, često sa padom spoljašnje temperature dolazi do pogoršanja ispoljavanja simptoma astme. Nošenje šala koji pokriva nos i usta može da se smanji direktno izlaganje hladnom vazduhu, a preporučuje se disanje prvenstveno na nos, jer se prolaskom kroz gornje disajne puteve vazduh delimično zagreje.

Vlažnost vazduha

Za normalno disanje važno je da postoji optimalna vlažnost vazduha. Previše vlage može da pogorša osećaj otežanog disanja. S druge strane, suv vazduh takođe može nepovoljno da deluje. Visoka vlažnost pogoduje razvoju buđi koja je čest provocirajući faktor simptoma alergije i astme.

Visoka koncentracija polena u vazduhu

Polen korova i drveća je jedan od najpoznatijih alergena. Kod velikog broja osoba sa astmom, udisanje polena može da bude provocirajući faktor i za pojavu disajnih tegoba. Zbog toga, savetuje se izbegavanje dužeg boravka napolju u periodima sa visokom koncentracijom polena.

Nagle promene vremenskih uslova

Primećeno je da i nagle promene toplog i hladnog vremena mogu da pogoršaju ispoljavanje simptoma astme. Smatra se da nagle promene vazdušnog pritiska, vlažnosti i temperature vrazduha mogu da doprinesu ovoj pojavi.

Kiša

Kiša može da ima višestruki uticaj na simtome astme. Lagana kiša “spira” polen iz vazduha, što kod osoba kod kojih je polen provocirajući faktor može da smanji njegov uticaj. S druge strane, jaka kiša, praćena grmljavinom može da ima negativan uticaj. Padavine povećavaju i vlažnost vazduha, što dalje pogoduje razvoju buđi.

Dobro poznavanje provocirajućih faktora ima značajnu ulogu u tretmanu astme. Praćenjem i izbegavanjem poznatih okidača može da se poboljša tretman i smanji potreba za intenzivnim tretmanom. Takođe, praćenje delovanja okidača i perioda njihove najveće koncentracije pomaže u planiranju i po potrebi korigovanju propisane terapije.

PRIMED 2 JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI KRISTALISANOG LIPOVOG MEDA I KALCIJUMA.
NE SADRŽI VEŠTAČKE BOJE, KONZERVANSE I DRUGE ADITIVE.

Povoljno deluje kod astme, bronhitisa, alergijskg rinitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća i pušačkog kašlja.