Uticaj prehlade na pogoršanje simptoma astme

Prehlada, ili obična prehlada je uglavnom kratkotrajno virusno oboljenje, koje traje oko 5-7 dana, i po pravilu ne ostavlja nikakve posledice, Za osobe sa astmom, obična prehlada vrlo često nije obična, već može provocirati pogoršanje kliničke slike, sa tipičnim simptomima astmatičnog napada. Simptomi astmatičnog napada uključuju značajno otežano disanje, osećaj gušenja i nedostatka vazduha, i u slučaju razvoja astmatičnog statusa, nekada mogu i ugroziti život obolelog.

Astmatičari imaju prenaglašenu reakciju imuniteta i kada je virusna infekcija u pitanju, te su tako i simptomi prehlade i gripa znatno izraženiji u odnosu na njihovo ispoljavanje kod osoba koje nemaju astmu. Vrlo često, prenaglašena reakcija na prehladu dovede do ispoljavanja astmatičnog napada.

Zbog toga, veoma je važno voditi računa o prevenciji virusnih infekcija, kako bi se izbeglo pogoršanje simptoma astme, i sledstvena primena visokih doza lekova za smirivanje akutnog astmatičnog napada.

Mere prevencije virusnih infekcija zajedničke su za sve, bez obzira da li se radi o zdravoj osobi, ili je u pitanju osoba koja ima astmu. One obuhvataju izbegavanje zatvorenih prostorija gde boravi veći broj ljudi, redovno pranje ruku i izbegavanje kontakta sa obolelima od virusnih infekcija. Takođe, zdrava i redovna ishrana ima veliki uticaj na pravilno funkcionisanje imuniteta, pa svakako može doprineti smanjenju rizika od obolevanja.

Ukoliko ipak dođe do prehlade, najbolja preporuka je obezbediti uslove za pravilan oporavak. Dakle, što više odmora, dosta toplih napitaka, ishrana sa većim sadržajem vitamina, a u slučaju povišene temperature indikovana je primena lekova koji utiču na njeno snižavanje. Takođe, upotreba dekongestanata (lekova koji smanjuju otok sluzokože nosa) je od velike koristi. Osobe sa astmom bi trebalo da izrazito poštuju pomenute preporuke, kako bi se sprečilo dalje pogoršanje simptoma koji mogu voditi u astmatični napad.

Postoji i veliki broj preparata koji se koriste kao pomoćna sredstva u tretmanu, za brže i efikasnije povlačenje simptoma. Od prirodnih preparata posebno izvajamo preparat PRIMED 2 Diši lako.

PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi meda i kalcijuma. Povoljno deluje na razgradnju i iskašljavanje gustog bronhijalnog sekreta, čime se oslobađaju disajni putevi i olakšava disanje. Takođe, preparat utiče na opuštanje disajnih puteva i smanjenje preosetljivosti disajnih puteva na alergene iz vazduha, smanjeujući intenzitet i učestalost astmatičnih napada. Redovnom upotrebom pomaže u pravilnom regulisanju simptoma astme i drugih disajnih tegoba uzrokovanih infekcijom ili preosetljivošću disajnih puteva.