Najčešći okidači astme: promena vremenskih uslova

Poznato je da se kod velikog broja osoba koje imaju astmu simptomi često pogoršavaju na početku proleća i jeseni. Promena vremenskih uslova smatra se odgovornom za ovu pojavu.

Kada je u pitanju zima, u toku cele zime osobe sa astmom su osetljivije i generalno imaju češće pogoršanje simptoma astme. Ova pojava objašnjava se delovanjem hladnog vazduha i vetra u toku zimskih meseci. Takođe, u toku zime su češće respiratorne infekcije, koje same po sebi mogu da dovedu do suženja disajnih puteva i pojave simptoma astme.

Na koji način se može smanjiti rizik za pogoršanje simptoma astme?

Poznavanje provocirajućih faktora (okidača) astme omogućuje nam da preduzmemo mere koje smanjuju učestalost ili dužinu izloženosti njihovom štetnom dejstvu.

  • lekove koje vam je lekar propisao morate uzimati onako kako je lekar odredio. Ne smete na svoju ruku smanjivati dozu ili preskakati uzimanje lekova, čak ni ukoliko se subjektivno osećate dobro. Smanjenje doze ili ukidanje leka jedino je moguće uz konsultaciju sa lekarom koji vam je lek propisao.
  • inhalator- pumpicu sa brzodelujućim lekom uvek nosite sa sobom, kako bi u slučaju potrebe na vreme primenili dozu leka. Ukoliko postoji potreba za promenom pumpice više puta nedeljno ili čak dnevno, to znači da se stanje astme pogoršava i da je neophodno da posetite vašeg lekara kako bi korigovali terapiju.
  • Trudite se da vazduh uvek udišete kroz nos, posebno u toku zime. Vazduh koji prolazi kroz gornje disajne puteve se filtrira, zagreva i ovlažuje. Na ovaj način se izbegava isušivanje epitela disajnih puteva.
  • Veliku većinu vremena u toku zime provodimo u zatvorenim prostorijama. Potrudite se da makar u kućnim uslovima obezbedite što optimalnije uslove: provetravanje prostorija, kontrolisanje vlage (u vlažnim prostorijama ima više buđi koja je jedan od provocirajućih faktora za razne oblike alergija), izbegavajte čuvanje ljubimaca u kući.