HOBP obolelima narušava kvalitet života

Kako počne grejna sezona i poveća se aerozagađenje u gradovima, tako oni koji hronično boluju od plućnih bolesti počnu više da kašlju i da se guše. Dim, gasovi i druge štetne materije, u kombinaciji sa hladnim, oštrim vazduhom, najviše stežu pluća onih koji boluju od hronične optstruktivne bolesti (HOBP).

Ove bolesnike ni virusi ne zaobilaze, a svaka infekcija kod njih zna dobro da se „zakači“ za pluća i dovede do ozbiljnog pogoršanja stanja. Zapaljenje se često ne zadržava samo na plućima, pa kroz krv odlazi na druge organe i tamo izaziva druge bolesti: kardiovaskularna oboljenja, pneumoniju, plućnu tromboemboliju, slip apneu. Još više su ugroženi oni koji se i pored bolesti nisu odrekli duvana.

Oboljenje deluje sistemski na ceo organizam, pa dovodi do gubitka telesne i mišićne mase, osteoporoze, a utiče i na psihu, zbog čega su mnogi bolesnici depresivni. Čak tri četvrtine bolesnika imaju ozbiljno narušen kvalitet života i umanjene su im radne sposobnosti.

HOBP u 85 odsto slučajeva pogađa pušače, a kao faktori rizika ubrajaju se i uticaji profesionalnih iritansa u prljavim industrijskim granama, kao i iritansa u lošim stambenim i socijalnim uslovima, loše grejanje i ventilacija stambenih prostorija.U vrlo malom broju slučajeva uzročnik je urođeni poremećaj, deficit alfa 1 antitripsina, koji uslovljava raniji razvoj bolesti, već u trećoj deceniji života.

Za nastanak bolesti je potrebno vreme, pa pušači dugo budu zavedeni činjenicom da nemaju tegobe, sve dok ne prođe najmanje 15 do 20 godina aktivnog pušačkog staža. Za to vreme iritirajući duvanski dim izaziva promene u samoj građi njegovih ćelija i dovodi do zadebljavanja epitela, do promena na mišićima i do umnožavanja ćelija koje luče sluz. Kod pušača je sluz uvećana i odlična je podloga za bakterijske infekcije tako da, zajedno sa oštećenjima epitela, dovodi do hroničnog bronhitisa.

Prva mera lečenja HOBP je sprečavanje delovanja faktora rizika, a potom farmakoterapija i nefarmakološke mere. U stabilnoj fazi u farmakoterapiju se uključuju bronhodilatatori (za širenje bronhija), inhalacioni kortikosteroidi i, ako je potrebno, antibiotici. U pogoršanjima, najčešće izazvanim virusnim ili bakterijskim infekcijama, inflamaciju treba što pre zaustaviti, pa se koriste sistemski kortikosteroidi i povećane doze bronhodilatatora.

Savremeni pristup lečenju HOPB podrazumeva i respiratornu rehabilitaciju, vežbe disanja, poboljšanje opšte kondicije i promenu .

primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma. Primed 2 se preporučuje osobama koje imaju: astmu, bronhitis, alergijski rinitis, sinuzitis, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), pušački kašalj.

Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.
PRIMED 2 DIŠI LAKO stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.

Prirodan sastav sastav čini preparat pogodnim za svakodnevnu upotrebu u dužem vremenskom periodu, bez propratnih neželjenih efekata.