Kako lečiti curenje iz nosa

Dete

Malo, malo, pa im procuri nosić. Kod dece predškolskog uzrasta to se dešava od šest do osam puta godišnje. Toliko često mališani dobiju neku od respiratornih infekcija. Iako su najčešće u jesen i zimu, javljaju se tokom cele godine i uglavnom prolaze za nekoliko dana bez komplikacija.

Više je uzroka koji dovode do zapaljenja sluznice nosa, curenja sekreta ili zapušenosti nosa. Najčešće je reč o rinitisu infektivne prirode, i to virusnog porekla, gde su uzročnici rinovirusi, adeno i parainfluenca virusi, dok se od bakterija u nosu kod dece najviše izoluju pneumokok, hemofilus influence i moraksela.

PROLEĆE DONOSI RINITIS

Češće se javlja kod dece čiji roditelji imaju neki vid alergije.

– Kod sezonske alergije na polen drveće, travu i korov, pored bistrog sekreta iz nosa, postoje i napadi kijanja, grebanje u grlu, suzenje očiju, obično i suvi kašalj. U slučaju da se navedeni simptomi javljaju tokom cele godine, moguća je alergija na grinje, dlaku psa ili mačke, gljivice i ostale alergene iz okoline – u  90 odsto slučajeva alergijskog rinitisa sekret iz nosa je bistar, dok  je kod ostalih reč o vazomotornom rinitisu.

Njegovi simptomi su slični alergijskom, ali tada ne postoji ni alergija ni infekcija. Kod ove vrste rinitisa sluznica nosa otiče zbog prolaznih promena u tonusu i propustljivosti krvnih sudova nosa. Uzroci mogu da budu različiti, od suvog ili hladnog vazduha preko različitih emocija kao što su tuga, ljutnja ili uznemirenost.

OMETA DISANJE NA NOS

Sekret u nosu ometa normalan život deteta, a najteže je bebama, koje pretežno dišu baš na nos.

– Zato su bebe kada imaju sekret u nosu veoma uznemirene. Teže ih je i hraniti jer u toku hranjenja ne mogu da dišu na nos. Najčešća komplikacija stalnog sekreta u nosu kod beba i predškolske dece jeste pojava upale uha jer je kod dece Eustahijeva tuba kratka, pa sekret brzo prelazi iz nosa na uši.

Kada je reč o lečenju, pedijatri pre svega preporučuju ispiranje nosa fiziološkim rastvorom nekoliko puta dnevno. Tako se odstranjuje sekret, a samim tim i njegovi uzročnici. Kod male dece koja ne znaju da izbace sekret na nos neophodna je primena aspiratora koji odstranjuju sekret. Treba voditi računa da u nosiću uvek bude fiziološki rastvor kako se ne bi oštetila osetljiva sluznica nosa.

– Kod dece starije od dve godine mogu da se koriste dekongestivi koji smanjuju količinu sekreta. Koriste se najduže pet dana dok se u slučaju alergijskog rinitisa upotrebljavaju antihistaminici.

Kada u nosu ima mnogo sekreta, korisni su lekovi iz grupe mukolitika i ekspetoranasa, a ukoliko sekret u nosu postoji duže od pet do sedam dana, kao i u slučaju pojave povišene temperature ili drugih simptoma, daju se antibiotici, ali samo po preporuci pedijatra.