Najčešće prolećne alergije

Proleće je doba koje donosi buđenje prirode, rast, cvetanje, razvoj. Međutim, postoje i osobe koje se ne raduju posebno ovom periodu, posebno cvetanju trava i drveća.

Nažalost, osobama koje imaju problem sa prolećnom alergijom, period proleća je obeležen neprijatnim simptomima, kao što je kijanje, curenje nosa, zapušen nos, glavobolja, svrab i suzenje očiju.

Polen drveća je čest uzrok alergije. Neke od najčešćih vrsta drveća čije cvetanje izaziva simtome alergije kod preosetljivih su:

  • Hrast
  • Platan
  • Brest
  • Breza
  • Jasen
  • Topola
  • Orah
  • Lipa
  • Zimzelene vrste

Drveće cveta u isto vreme svake godine, pa je u slučaju preosetljivosti, period očekivane pojave simptoma upravo period njihovog cvetanja. Čestice polena koje opadaju sa cvetova su veoma lagane, tako da ih vetar može raznositi na velike razdaljine. Zbog toga, nekada nije lako utvrditi koja vrsta drveta je izazivač alergijske reakcije.

U danima kada pada kiša, uglavnom dolazi do smanjenja tegoba, zato što je otežano širenje čestica polena vazduhom.

Izbegavanje kontakta sa uzročnikom alergije je najefikasniji, ali I najmanje moguć način sprečavanja pojave simptoma. Naime, teško je izvodljivo da u toku celog perioda cvetanja jedne biljne vrste ne izlazimo napolje I boravimo u zatvorenoj prostoriji, kako bi izbegli dospevanje polena kroz otvorene prozore.

Ono što možemo da uradimo jeste da smanjimo mogućnost i period izloženosti polenu. Izbegavanje dužeg boravka napolju, u blizini očekivanog izvora polena, korišćenje zaštitnih maski (takođe nije baš praktično u svakodnevnom životu), provetravanje stambenih prostorija u periodu najmanje koncentracije polena u vazduhu i sl. su neke od predloženih mera prevencije.

Pored ovih mera, preporučuje se upotreba pomoćnih sredstava koja smanjuju reakciju preosetljivosti i uklanjaju ili smanjuju ispoljavanje simptoma alergije. Najbolje je da se pri sumnji na preosetljivost bilo koje vrste pre svega obratite lekaru koji će preporučiti odgovarajuće lekove koji vam mogu pomoći u uklanjanju simptoma preosetljivosti.

Pored lekova, veliki broj pomoćnih sredstava može značajno da doprinese smanjenju ispoljavanja preosetljivosti.

Od prirodnih preparata, posebno preporučujemo upotrebu PRIMED 2 preparata.

PORUČITE PRIMED 2 ONLINE!

PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma.
Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

PRIMED 2 ispoljava povoljno dejstvo kod osoba koje imaju:

ASTMU,
BRONHITIS,
ALERGIJSKI RINITIS,
SINUZITIS,
HRONIČNU OPSTRUKTIVNU BOLEST PLUĆA (HOBP),
PUŠAČKI KAŠALJ.