Alergeni i iritansi iz okruženja

Alergeni iz okruženja su uglavnom bezopasne materije koje kod osoba koje ne pokazuju sklonost ka alergijskim manifestacijama ne dovodi ni do kakve reakcije. Međutim, kod osoba koje su preosetljive, izloženost alergenima uzrokuje pojavu određenih simptoma alergije čiji intenzitet varira od osobe do osobe.

Simptomi alergije na alergene iz sredine su slični simptomima prehlade, iako je u osnovi drugačiji uzrok koji dovodi do pojave ovih simptoma:

  • Kijanje
  • Zapušen nos
  • Svrab u predelu nosa ili očiju
  • Kratak dah
  • Glavobolja
  • Umor
  • Kratak dah
  • Zviždanje u plućima

Ukoliko kod osobe sa alergijom uporedo postoji astma ili drugi respiratorni problem, izloženost alergenima i iritansima može da provocira ili pogorša simptome ovih pratećih stanja.

Najčešći alergeni iz okruženja

U kućnim uslovima, kao najčešći provocirajući faktori navode se prašina, buđ, perut kućnih ljubimaca, grinje, sredstva za održavanje higijene prostorija.

Duvanski dim je čest iritans koji može da utiče na pogoršanje simptoma alergijskog rinitisa i drugih problema na nivou disajnih puteva, kako kod pušača, tako i kod osoba sekundarno izloženih duvanskom dimu.

Polen je jedan od najčešćih alergena iz spoljašnje sredine. Od proleća do jeseni izraženo je delovanje polena različitih biljnih vrsta na koji osetljive osobe mogu da reaguju pojavom simptoma alergije. Kako polen jedne biljne vrste obično deluje u jednom periodu godine “sezonski”, tako se i ove alergije izazvane polenom nazivaju i sezonskim alergijama.

Česti ritansi u spoljašnjoj sredini su aerozagađenje, izduvni gasovi motornih vozila, gasovi koji se oslobađaju sagorevanjem čvrstih ili tečnih goriva koja se koriste za zagrevanje u domaćinstvu ili u fabrikama.

 

PRIMED 2 JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI KRISTALISANOG LIPOVOG MEDA I KALCIJUMA.
NE SADRŽI VEŠTAČKE BOJE, KONZERVANSE I DRUGE ADITIVE.

Povoljno deluje kod astme, bronhitisa, alergijskg rinitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća i pušačkog kašlja.