Kućni lekovi za lečenje prehlade

Zapušen nosMožda ćete na ovaj način uspeti da izlečite sami sebi prehladu, bez lekarske pomoći, naravno ako nije u pitanju nešto ozbiljnije od obične prehlade. Poslušajte sledeće savete:

  • Pijte puno tečnosti. voda, sokovi, čajevi, topla voda sa limunom, bistre supe i čorbe su dobar izbor jer nadoknađuju tečnost koju gubite dok se stvara sluz i tokom povišene temperature. Izbegavajte alkohol i kofein jer dovode do dehidratacije. Nemojte pušiti jer duvanski dim samo pogoršava tegobe.
  • Jedite pileću supu. Generacije roditelja su svojoj bolesnoj deci nudile pileću supu. Sada su naučnici stavili pileću supu na ispitivanje i dokazali da ona može sprečiti simptome prehlade i gripa na dva načina. Prvo, ona pomaže kao stimulator kretanja neutrofila, ćelija imunog sistema koje se bore protiv uzročnika infekcije. Drugo, ona ubrzava izbacivanje sluzi iz nosa, ublažava gušenje i skraćuje vreme kontakta virusa sa sluzokožom nosa.
  • Odmorite se. Ako je moguće ostanite kod kuće ako imate temperaturu, kašljete ili ste pospani zbog upotrebe lekova. Tako ćete dobiti priliku da se odmorite i smanjite šanse da zarazite druge. Nosite obavezno masku dok ste prehlađeni ako živite ili radite sa nekim ko ima neku hroničnu bolest ili je oslabljenog imunog sistema.
  • Podesite temperaturu i vlažnost vazduha u sobi. Neka vam soba bude topla ali ne pregrejana. Ako je vazduh u prostoriji suv, ovlaživač vazduha može ovlažiti vazduh i pomoći kod smirivanja kašlja.
  • Ublažite bol u grlu. Ispirajte grlo rastvorom morske soli, ¼ do ½ kašičice morske soli rastvoriti u čaši tople vode i time ispirati grlo. Ublažuje bol i grebanje u grlu.
  • Koristite slane kapi za nos. Možete ih kupiti u apoteci, bezbedne su i ne iritiraju sluzokožu čak i kod male dece. Stručnjaci preporučuju kod odojčadi ukapavanje nekoliko kapi fiziološkog rastvora u nozdrvu, a zatim je potrebno nežno, pomoću pumpice izvući sadržaj iz nosa. To je potrebno uraditi pre spavanja i pre hranjenja da bi dete moglo da nesmetano sisa odnosno spava. Slani nazalni sprejevi se mogu koristiti kod starije dece.