Neželjeni efekti lekova za alergiju.

Antihistaminici starije generacije koji otklanjaju tegobe alergija ranije su izazivali pospanost i mučninu, zbog čega su mnogi izbegavali da ih piju. Još uvek se mogu sresti oboleli i nedovoljno upućeni koji trpe neprijatne simptome alergije ubeđeni da im terapija “ne prija”, i da ih, iako ublažava tegobe alergije, ometa u svakodnevnim aktivnostima. Prateća pojava kod stare generacije ovih lekova bila je ta što su imali izrazit sedirajući efekat, a kod nekih pacijenata su osim mučnine izazivali i sušenje usta i glavobolju.
Savremena generacija lekova sa manje neželjenih efekata
Za razliku od zastarelih lekova, savremena generacija lekova za alergiju nema neželjene reakcije i smatra se bezbednom terapijom u otklanjanju simptoma u sezoni polena. Ona ima veoma dobar bezbednosni profil za pacijente, kako i za odrasle tako i za decu.
Antihistaminski lekovi mogu da se piju neprekidno tokom cele sezone polenacije bez posledica.
Prednosti i mane savremenih lekova
Osim za alergijsku kijavicu, antihistaminici, mogu da se daju neprekidno godinu dana i kod hroničnih urtikarija (koprivnjača) i da ne izazovu posledice. Njihova jedina mana je što nekada nisu dovoljno efikasni. Kod pacijenata kod kojih alergijski rinitis ne uspeva da se suzbije samo antihistaminicima, i kod kojih dolazi i do alergijskog konjunktivitisa, kao i kod onih koji su osetljivi na više grupa alergena (na primer na polene, kućnu prašinu…), lekari savetuje upotrebu intranazalnih glikokortikoidnih lekova, koji su u obliku spreja za nos. Glikokortikoidni lekovi pripadaju grupi lekova koji, mogu da imaju neželjene efekte.
Da li će doći do pojave neželjenih efekata zavisi i od toga na koji način se terapija prima. Nije isto kada se glikokortikoidi piju, da li primaju intramuskularno, intavenski, ili se primaju kroz inhalaciju u slučajevima astme .To su sve situacije kada ovi lekovi mogu da naprave neželjene reakcije, ako se ne primenjuju ispravno. Međutim, kada se inhaliraju kroz nos, oni imaju takozvanu malu bioraspoloživost, što znači da se ne resorbuju, odnosno ne odlaze u krvotok. Zbog toga se intranazalni glikokortikoidi mogu koristiti i u trudnoći, tokom dojenja, namenjeni su i deci, samo što manja deca mlađeg uzrasta, do dve godine, ne umeju da ih koriste. Efikasnost ovih sprejeva za nos za razliku od antihistaminika je znatno veća.
Oprezno sa kapima za nos
Za savet oko korišćenja terapije je potrebno obratiti se lekaru ali u svakom slučaju treba znati da duža upotreba antialergijskih lekova ili kapi za otpušavanje nosa može dovesti do različitih neželjenih posledica: oštećenja sluzokože nosa, krvarenje iz nosa, pospanosti, stvaranja zavisnosti. Zato lekari savetuju oprez kod njihove primene, što se posebno odnosi na decu i trudnice.
Prirodna celuloza za nos
Zbog toga u poslednje vreme stručnjaci sve više preporučuju upotrebu prirodne inertne celuloze u prahu za nos jer brzo olakšava tegobe obolelima od alergijskog rinitisa, kako odraslima tako i deci, a pri tome je bezbedna za upotrebu u dužem vremenskom periodu, jer je prirodna i nema neželjenih sporednih efekata.
PRIMED 2 DIŠI LAKO je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. PRIMED 2 se preporučuje osobama koje imaju: alergijski rinitis, sinusitis, astmu, bronhitis. Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na ublažavanje neprijatnih simptoma alergije.
PRIMED 2 stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.