Atipična pneumonija nastaje postepeno!

Pneumonija ili upala pluća podrazumeva infekciju plućnog tkiva. Upala se razlikuje u zavisnosti od toga da li je infekcija virusna, bakterijska, gljivična ili prouzrokovana parazitima.
Godišnje od upale pluća oboli oko 450 miliona ljudi, odnosno sedam procenata ukupne svetske populacije, dok smrt nastupi kod oko četiri miliona ljudi. Posebnu pažnju posvećuje Svetska zdravstvena organizacija koja ističe da je pneumonija vodeći uzrok smrti dece u svetu, sa kobnim ishodom od 1,8 miliona svake godine.
Najčešći simptomi upale pluća:
Kašalj
Groznica
Iskašljavanje
Temperatura
Bol u grudima
Otežano disanje
Drhtanje
Malaksalost
Glavobolja
Bol u mišićima i zglobovima
Kod bakterijskih upala pluća, simptomi se pojavljuju naglo uz drhtanje i groznicu. Uz nju nastaju i bolovi pri disanju na strani koja je zahvaćena upalom i kašalj i iskašljavanje. Tipičan simptom upale pluća je otežano disanje.
Kod atipičnih upala pluća nastanak simptoma je postepeno. Temperatura polako raste, i praćena je malaksalošću, umorom, mučninom i dijarejom.
Virusne upale pluća se po pravilu ne mogu razlikovati po simptomima upale pluća, ali su po nalazima sličniji atipičnim upalama.
Hronična opstruktivna plućna bolest ili KOPB je stanje koje nastaje zbog hroničnog bronhitisa i/ili emfizema.
Simptom upale pluća ovih razmera je otežan prolaz vazduha i brzo nestajanje daha. Većina obolelih su pušaći i osobe koje rade u okruženju izloženosti materijama koje iritiraju pluća. Simptomi ove upale pluća često se ignorišu i neprimetni su, što čini veliki problem. Ova bolest stvara štetu na plućima koja nije popravljiva i jedino što se može je usporiti razvoj bolesti.
Prevencija upale pluća
Ova bolest se vrlo teško prenosi. Najčešće je posledica slabog imuniteta. Zato, kako biste preventirali oboljenje, ključ je uspešno jačanje imuniteta.
1. Prestanite da pušite – skoro svaki od spojeva koji nastaje izgaranjem cigareta uništava neke ćelije i antioksidanse u telu, zbog toga organizam slabi i ne može se braniti od ostalih bakterijskih infekcija, uključujući i od upale pluća.
2. Vakcinišite se – kako je upala pluća često jedna od komplikacija gripa, godišnja vakcinacija protiv gripa može biti dobar način da se spreči nastanak virusne upale. Ovo se posebno preporučuje svim ljudima starijima od 50 godina, posebno ako bolujete od neke bolesti ili ste pušač.
3. Često perite ruke – kroz dan je moguće doći u kontakt sa mnogim mogućim uzročnicima pneumonije.
4. Brinite o sebi – pod ovo mislimo da svom telu i umu pružate dovoljno snage i energije za svaki dan kroz zdravu ishranu, barem povremeno vežbanje i kretanje na svežem vazduhu, i dovoljno sna. Smanjite stres jer je on često uzročnik pada imuniteta.
PRIMED 2 DIŠI LAKO je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima.PRIMED 2 DIŠI LAKO stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.