Dijagnoza i lečenje bronhitisa

Young woman has a flu. Coughing.

U prvim danima bolesti, nekada je teško utvrditi da li se radi o bronhitisu ili običnoj prehladi, zbog sličnog ispoljavanja simptoma. Kako vreme odmiče, a upala disajnih puteva napreduje, lakše je posumnjati na postojanje bronhitisa.

U toku pregleda, upotrebom stetoskopa lekar može da čuje disajni šum. U većini slučajeva, na osnovu anamneze i kliničkog pregleda može da se postavi dijagnoza bronhitisa. Nekada, lekar će, ukoliko smatra da je potrebno, predložiti neke dodatne analize.

  • Rendgenski pregled grudnog koša može da pomogne da se otkrije da li se radi o upalnom ili nekom drugom procesu u plućima koji izaziva kašalj i druge simptome.
  • Analiza ispljuvka može da da značajne informacije o uzroku disajnih problema. Izgled ispljuvka se razlikuje kod npr. astme u odnosu na infekciju virusima ili bakterijama. Mikrobiološkim pregledom ispljuvka dobijaju se informacije o vrsti mikroorganizma koji izaziva upalu disajnih puteva.
  • Testovi funkcije pluća daju značajne podatke o kapacitetu pluća Ovim testovima se meri količina vazduha koja se može maksimalno udahnuti i izdahnuti iz pluća u određenom vremenskom intervalu. Spirometrijski testovi daju značajne podatke o vrsti poremećaja (opstruktivne ili restriktivne bolesti pluća).

Tretman bronhitisa

U većini slučajeva, poseban tretman bronhitisa nije neophodan. Simptomatska terapija daje dobre rezultate u uklanjanju kašlja, curenja nosa i drugih simptoma. Inače, bronhitis je u najvećem broju slučajeva uzrokovan virusima, tako da primena antibiotika svakako ne bi imala neki bitan uticaj na tok bolesti.

Ukoliko je klinička slika ozbiljnija, praćena povišenom temperaturom i poremećajem opšteg stanja, ukoliko dođe do razvoja bakterijske infekcije, u tom slučaju je indikovana primena antibiotika.

PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma.
Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

PRIMED 2 ispoljava povoljno dejstvo kod osoba koje imaju:

ASTMU,
BRONHITIS,
ALERGIJSKI RINITIS,
SINUZITIS,
HRONIČNU OPSTRUKTIVNU BOLEST PLUĆA (HOBP),
PUŠAČKI KAŠALJ.