Prehladu ne treba lečiti!

prehladaGde to najčešće grešimo kada smo prehlađeni i kako se leče zapušen nos, povišena temperatura i kašalj.
Sa prvim hladnijim jesenjim danima neminovno nam stižu i prehlade, praćene kijanjem, curenjem iz nosa, malaksalošću, bolovima u mišićima, povišenom temperaturom i glavoboljom.
Inkubacija virusa, izazivača prehlade, traje dva dana, a same tegobe traju obično oko pet dana. Infekcija se prenosi kapljičnim putem i korišćenjem predmeta koje je dodirivala prehlađena ososba.
Mirovanje i pojačan unos tečnosti osnovne su terapijske mere, a uz to treba izbegavati tipične greške u lečenju, kao što su prekomerna upotreba kapi za nos, obaranje blago povišene temperature i korišćenje antibiotika na svoju ruku.
Kapi samo pre spavanja
Zapušen nos zapravo čuva organizam, jer natečena sluzokoža štiti organizam od prodora hladnog vazduha. Kada je nos zapušen, u njemu je povećan broj antitela koja se bore protiv virusa. Sa sluzi koja curi iz nosa izbacuju se i virusi koji su u njega dospeli i izazavali infekciju. Iako nije prijatno živeti sa zapušen nosem, ne treba ga otpušavati.
Prilikom upotrebe kapi ili nazalnih dekongestiva, nozdrve počinju da liče na zategnutu oprugu koja naglo popusti. Još uz to, kapi za nos isušuju sluzokožu, te mogu da dovedu do krvarenja iz nosa i do njenog trajnog oštećenja.
Preporuka je da se nos ispira samo sa fiziološkim rastvorom ili vodom u koju je dodata morska so. Kapi eventualno stavljati samo uveče, pred spavanje. One će olakšati disanje u snu ,što je važno, jer san krepi organizam i tako doprinosi ozdravljenju.
Antipiretici, tek kada živa pređe 38,5.
Odbrambenu funkciju, slično zapušenom nosu ima i blago povišena temperatura. Svaka temperatura niža od 38,5 stepeni celzijusa ima ulogu u borbi protiv virusa i zato je ne treba obarati. Tek kada pređe ovu vrednost, treba uzeti blaži antipiretik. Naglo obaranje temperature se ne preporučuje. Lekovi protiv povišene temperature se biraju prema godinama i zdravstvenom stanju pacijenta. Obaranje temperature koja nije visoka, može da doprinese i oštećenju sluznice digestivnog trakte, naročito ako se lekovi uzimaju u većoj dozi ili duže vreme.
Antibiotici-samo kada se otkrije bakterijska infekcija.
Prevelika potrošnja antibiotika ukazuje na to da još uvek nismo naučili da ova vrsta lekova ne pomaže kod virusnih infekcija, kakve su prehlade.
Antibiotici jednostavno ne deluju na viruse. Naprotiv, obezbeđuju im prostor, uništavaju prirodnu crevnu floru, izazivaju stomačne tegobe i pomažu razvoj gljivica. Nasumičnim korišćenjem antibiotika doprinosimo razvoju otpornih virusa i bakterija, koje se često udružuju s virusima u invaziji na organizam.
primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat koji olakšava disanje u toku prehlade, olakšava iskašljavanje i izbacivanje gustog sekreta, skraćuje vreme trajanja prehlade. PRIMED 2 stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.