I oči pate od alergije!

Alergeni kod mnogih izazivaju sezonski konjunktivitis. Pacijentima se u cilju ublažavanja tegoba daju lokalno antihistaminici, a ako postoje i drugi alergijski simptomi, poput kijanja, curenja nosa, nadražajnog kašlja, pacijent se šalje na alergijske probe

Kada se alergeni zalepe za sluzokožu oka, može da dođe do alergijskog zapaljenja, odnosno konjunktivitisa. Takvih pacijenata je kod oftalmologa najviše u sezoni alergija, a tegobe su uglavnom udružene sa ostalim alergijskim simptomima. Oni se ne žale samo na svrab, crvenilo i suzenje očiju,već i na polensku kijavicu, curenje nosa i ostale tegobe izazvane alergenima. Pacijenti se obično javljaju nakon izlaska u prirodu. Kod njih se tada ispoljava akutni alergijski konjunktivitis, koji može da bude i izolovan simptom, sa klasičnim tegobama, poput suzenja očiju, crvenila, otoka kapaka.

Ono što razlikuje alergijski od običnog, virusnog ili bakterijskog konjunktivitisa je intenzivan svrab. To se “vidi” i na oftalmološkim spravama u vidu uvećanih papila. Kod alergijskog konjunktivitisa oba oka obično imaju iste simptome, svrab, beonjače su ružičaste ili crvene, kapci naduveni, oči suze više nego obično, ali nisu lepljive, niti je vid oštećen . Dešava se i da se alergija javi samo na jednom oku, ali to je obično nakon ujeda insekta, kada i imamo potvrdu da je pacijenta ujeo pauk, komarac ili neki drugi insekt.

U slučaju izolovanog simptoma pacijentima se daju lokalno kapi antihistaminici, u trajanju od deset dana, a ako postoje i drugi alergijski simptomi, bez utvrđene dijagnoze, pacijent se šalje na alergijske probe.

Savremeni lekovi za lečenje alergijskih konjunktivitisa u sebi sadrže dve komponente, antihistaminik i stabilizator membrane bazofila i mastocita.To su preparati u kapima, koji se jednostavno primenjuju, ukapavaju se u oko dva puta na dan. Oni mogu bezbedno da se primenjuju nekoliko meseci bez prekida, pa i kod dece starije od tri godine, zato što postoje pacijenti kod kojih simptomi traju dugo.

Osim alergijske reakcije, zapaljenje sluzokože koja štiti oko može da se javi i zbog drugih izazivača, pa postoji više tipova alergijskog konjunktivitisa.

Vernalni konjunktivitis je hronični alergijski konjunktivitis, koji se najčešće javlja u proleće i jesen, u toplom klimatskom području i češći je kod muškaraca. Vodeći simptomi su svrab i osetljivost na svetlost. Može imati i težu kliničku sliku.

Nesezonski alergijski konjunktivitis prouzrokovan je kućnom prašinom, grinjama, dlakama kućnih ljubimaca, perjem i sličnim alergenima. Simptomi su slični kao kod sezonskog konjunktivitisa, ali se javljaju tokom cele godine, sa povremenim pojačanjem, često na prelazu godišnjih doba. Za ove pacijente je veoma važno da uzimaju lekove, ali i da iz neposrednog okruženja uklone alergene (perjani jastuci, zavese, tepisi, kućni ljubimci).

primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma koji ublažava simptome sezonske alergije poput kijanja, curenja,nosa, golicanja u grlu, suvog kašlja. Aktivni sastojci preparata ublažavaju simptome alergije jer smanjuju osetljivost sluzokože gornjih i donjih disajnih puteva na alergene iz vazduha. Preparat je, zbog svog prirodnog sastava pogodan za upotrebu u dužem vremenskom periodu, čak i kao prevencija pojavi simptoma alergije, bez ikakvih propratnih neželjenih dejstava.