Negativan kožni test ne isključuje alergiju

prikKožni alergološki test je nezaobilazan kao specifična i osetljiva, brza, i jeftina screening-metoda u dijagnostici alergijskih bolesti. Najmanje tri dana pre kožnog testa pacijent ne treba da koristi lekove protiv alergije (antihistaminike) ili neke druge lekove koji mogu da utiču na rezultate testa (triciklički antidepresivi). Lekar obavezno mora imati podatke o trudnoći, alergijama, kao i o jačim ranijim alergijskim reakcijama (otok usana ili jezika, otežano disanje, anafilaktički šok) ili o postojećim hroničnim bolestima (poremećaji rada srca, bolesti štitaste žlezde).
Da li postoji alergija ako su alergološki testovi negativni? Ovo je pitanje koje sebi lekari često postavljaju. Kod dece, posebno u ranom uzrastu, moguće je postojanje alergije, a da se kožnim testovima ne može odmah utvrditi uzročni alergen. Kod dece, a i malog procenta odraslih osoba, negativan kožni test ne isključuje alergiju. Otuda i česta zabluda da deci do pete godine ne treba raditi alergološko testiranje. Alergološki test može da se radi u svakom uzrastu deteta, ali se rezultat uvek razmatra u sklopu kliničke slike. Ukoliko u porodici postoji predispozicija ka atopijskom bolestima, tj ako roditelji ili bliži srodnici imaju neku od IgE /imunoglobulinom E/ posredovanih alergijskih manifestacija, negativan kožni test ne isključuje alergiju. U takvim slučajevima se savetuje ponavljanje testa u intervalima 6-12 meseci, odnosno pored odredjivanja ukupnog IgE u serumu i odredivanje i specifičnih IgE na najčešće inhalatorne i/ili nutritivne alergene. Ukoliko ponovljenim kožnim testom nema hipersenzitivne reakcije i ukoliko se ni u krvi ne verifikuje postojanje sepcifičnih IgE sa veoma velikom verovatnoćom isključujemo postojanje alergije.
Ukoliko roditelji imaju neku alergijsku bolest, i ako se i kod deteta dokaže neka atopijska manifestacija, onda respiratorne tegobe kod deteta sa velikom verovatnoćom jesu manifestacija alergijske astme i/ili alergijskog rinitisa.
primed-2Primed 2 diši lako pomaže kod disajnih tegoba i efikasno ublažava simptome astme i alergije. PRIMED 2 je prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma prirodnog porekla. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.PRIMED 2 mogu koristiti osobe koje imaju: astmu, bronhitis, alergijski rinitis, sinuzitis, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP) i pušački kašalj.