Alergija kao uzrok problema sa grlom.

Uobičajene alergijske reakcije praćene su kijanjem, kašljem, otežanim disanjem na nos, konjunktivitisom, osipom po koži, ali mogu da izazovu otežano gutanje, bol ili osećaj stranog tela u grlu. Alergijski problemi sa grlom su takođe česti, ali oni često nastaju kao rezultat slivanja sekreta iz nosa i sinusa niz zadnji zid ždrela, te posledične iritacije i inflamacije sluznice.
Alergija kao uzrok slivanja sekreta
Sekret se pojačano stvara u sluznici nosa i paranazalnih šupljina i nakuplja zbog alergijske reakcije. Iz sinusa se sliva polako niz zadnji zid ždrela, stvarajući stalni i iritantni nagon na kašalj. Ovo je prilično iscrpljujući kašalj jer nije praćen iskašljavanjem. Sekret svojim prisustvom u ždrelu otežava gutanje, a dugotrajna iritacija sluznice ždrela sekretom dovodi do otoka i crvenila. Takva, hronično iritirana sluznica podložnija je upalama izazvanim virusima, bakterijama i gljivicama, pa su infekcije ždrela kod ovakvih pacijenata češće. Takođe, kod pacijenata koji imaju alergiju respiratornih puteva, prolongirani kašalj dovodi do površinskih oštećenja sluznice grkljana i ždrela, koja takođe dovodi do bolova u predelu grla.
Lečenje alergija na prvom mestu
Da bi se tegobe smanjile, neophodno je lečenje primarnog oboljenja, odnosno alergije, lekovima propisanim od strane otorinolaringologa, pulmologa ili alergologa. To su lekovi koji smanjuju alergijsku preosetljivost sluzokože i na taj način sprečavaju stvaranje suvišnog sekreta. Nakon lečenja simptoma alergije neće više biti neprijatnog slivanja i samim tim sluzokoža ždrela neće biti iritirana i sklona infekcijama.
PRIMED 2 diši lako je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. PRIMED 2 se preporučuje u slučaju:
astme,
bronhitisa,
alergijskog rinitisa,
sinuzitisa,
hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP),
pušačkog kašlja.
Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i na taj način ublažavaju simptome alergije. Takođe, sastojci preparata deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.
Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma i pomažu organizmu u lakšem i bržem oporavku od respiratornih infekcija.