Šta je to ARDS?

ARDSŠta je Akutni (adultni) Respiratorni Distres Sindrom (ARDS)?

Akutni respiratorni distres sindrom je klinički sindrom teške respiratorne insuficijencije, tj. naglo popuštanje respiratornog sistema. To je teško oštećenje plućnog tkiva, sa naglim nakupljanjem vode u plućima koja onemogućava disanje.

ARDS ima i sinonime, ALI – sindrom akutnog plućnog oštećenja i SARS – težak akutni respiratorni sindrom.

Ne postoje tačni podaci o broju obolelih, ali je smrtnost ovog oboljenja veoma visoka.  Smrtnost bolesnika sa ARDS kreće se oko 50 do 60% obolelih, kod starijih osoba i do 70%.

ARDS se uglavnom javlja kod ljudi kojima je imuni sistem znatno oslabljen ili koji se već nalaze u bolnici zbog nekog plućnog ili drugog teškog oboljenja. Simptomi akutnog respiratornog distres sindroma su:

Iznenadni, nagli početak tegoba,
Otežano i ubrzano disanje,
Pad krvnog pritiska i plavičasta prebojenost jezika,
Kašalj, ekstremni umor i povišena telesna temperatura.

Osobe koje pate od hroničnog alkoholizma imaju veći rizik za dobijanje ARDS-a. Faktori rizika za razvijanje ovog opasnog sindroma su:
Sepsa tj. infekcija krvi,
Teška upala pluća,
Aspiracija (gutanje) sadržaja iz zeludca,
Višestruke traume i prelomi,
Izlozenost toksičnim gasovima – njihovo udisanje, narkotici i lekovi,
Više puta ponavljane transfuzije.

ARDS se leči davanjem dodatnog kiseonika ili preko maske za kiseonik ili putem mehaničke ventilacije. Daju se jaki antibiotici za lečenje infekcije, analgetici za smanjenje bolova i lekovi za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka.

Komplikacije koje se mogu javiti su: plućna fibroza (stvaranje ožiljnog tkiva u plućima), pneumotoraks (prisustvo vazduha u grudnoj šupljini), infekcije drugih organa, stvaranje krvnih ugrušaka, poremećaji ponašanja i depresija.