Redovno uzimanje terapije i vakcina protiv gripa!

SVAKA prehlada ili grip dodatno pogoršavaju hroničnu bolest respiratornih puteva. Oboleli od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), alergijskog rinitisa, hroničnog sinuzitisa već imaju narušen imunitet pa kod njih respiratorna infekcija uzrokuje pojavu komplikacija i često bakterijsku superinfekciju. Kod hroničnih plućnih bolesnika neredovno uzimanje terapije, pušenje, alkohol, neuredna ishrana dodatno iscrpljuju organizam, dodatno slabe imunitet i čine organizam podložnijim novim infekcijama.

Respiratorne infekcije kod hroničnih plućnih bolesnika izazivaju promene u težini simptoma koje imaju. Najčešće dolazi do otežanog disanja, pojave obilnog, često gnojavog ispljuvka i povećanih količina šlajma, jakog kašlja, zviždanja u grudima, povišene telesne temperature, a kod rinosinuzitisa zapušen je nos i pojačana sekrecija iz nosa, bol u predelu sinusa i glavobolje. Zavisno od težine stanja, nekada je potrebno i bolničko lečenje, jer može da dođe do bakterijske upale pluća kao najteže komplikacije virusne infekcije.

Za hronično obolele od respiratornih bolesti najvažnije je redovno uzimanje propisane terapije, izbegavanje većih skupova u zatvorenom prostoru, često provetravanje prostorija, ishrana bogata vitaminima i mineralima, a naročito je značajno redovno i pravilno pranje ruku. Posebna preporuka za obolele od hroničnih plućnih bolesti je da se redovno vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer ovaj virus njima može da donese veći broj komplikacija i težu kliničku sliku.

Za lečenje hronično obolelih od disajnih puteva u slučaju prehlade ili gripa vrlo često je potrebno uraditi i krvnu sliku sa leukocitarnom formulom, sedimentaciju, C-reaktivni protein da bi se isključila bakterijska infekcija. Nekada je potrebno uraditi i snimak pluća, odrediti nivo kiseonika u krvi, gasne analize uz konsultacije pulmologa ili pneumoftiziologa.

Kod akutnih stanja obolelih od plućnih bolesti od velike pomoći je i inhalaciona terapija za brzo otklanjanje simptoma, kao i uključivanje kortikosteroida, a samo po potrebi antibiotika zato što se većinom radi o virusnim infekcijama.

MANjAK KISEONIKA PODLOGA ZA BAKTERIJE

USLED pojačanog lučenja sekreta i slabije ventilacije pluća pacijenti s hroničnim oboljenjima od disajnih puteva su podložniji bakterijskim infekcijama koje se mogu javiti u toku ili nakon virusne infekcije. Takođe, kod pacijenata sa alergijskim rinitisom, devijacijom nosne pregrade i polipozom nosa dolazi do otežane ventilacije i izbacivanja sekreta, što se može komplikovati bakterijskim zapaljenjem sinusa.

primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma koji se preporučuje osobama obolelim od astme, hroničnog bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća, alergijskog rinitisa i sinusitisa. Aktivni sastojci preparata razređuju gusti bronhijalni sekret, olakšavaju njegovu eliminaciju i iskašljavanje. Njegova upotreba se preporučuje hroničnim plućnim bolesnicima kao redovni dodatak terapiji u cilju ublažavanja svakodnevnih tegoba sa disanjem, a naročito u toku akutnih infekcija, gripa ili prehlada jer olakšava tok bolesti i ubrzava oporavak.