Različiti su uzroci iritirajućeg kašlja

Dugotrajan suvi kašalj u ovo doba godine, najčešće je posledica alergijskog i vazomotornog rinitisa. Kao odgovor na polen cvetnica ili trava, preosetljia sluznica nosa luči bistar sadržaj koji se sliva niz ždrelo, iritira ga i dovodi do dugotrajnog kašlja.

Ukoliko se potvrdi da je uzrok upornog kašlja prolećna alergija, osim osnovne terapije koju propisuje lekar, potrebno je primeniti mere za ublažavanje otoka i iritacije sluzokože ždrela.U tom slučaju se preporučuju Inhalacije fiziološkim rastvorom ili pantenolom, uz dodatak kortikosteroida za lokalnu primenu, koje je potrebno obavljati jednom ili dva puta dnevno. Osobama koje pate od sezonskih alergija se savetuje prestanak konzumiranja cigareta i izbegavanje zadimljenih prostorija, kao i boravka u lošim mikroklimatskim uslovima.

Poznato je da uzroci iritirajućeg kašlja mogu da budu različiti, neophodno je proveriti da li je zaista u pitanju alergija, ili je došlo do nadražaja ždrela i donjih respiratornih puteva virusnom infekcijom, česticama prašine, suvim ili hladnim vazduhom.

Suv kašalj, svrab i osećaj golicanja u grlu posledice su alergije ili iritacije, dok je osećaj “stranog tela” ili stezanja u grlu najčešće izazvan oštećenjem sluznice kiselim želudačnim sadržajem.

Problemi sa želucem i stres, takođe mogu da budu neki od uzroka iritirajućeg kašlja. Do neproduktivnog kašlja takođe može da dovede gastroezofagealni refluks, kod kojeg kiseli želudačni sadržaj nadražuje sluznicu ždrela. Određeni procenat ljudi, psihičku napetost manifestuje kroz kašalj, o čemu se treba voditi računa prilikom pregleda.

Virusne infekcije mogu da oštete sluznicu respiratornih puteva, što kao posledicu ima dugotrajan i iritirajući kašalj, dok tegobe mogu da traju i do tri meseca. Osim toga, uzimanje nekih lekova, poput inhibitora angiotenzin-konvertujućeg enzima, koji se koristi kod srčanih oboljenja, može da dovede do pojave dosadnog kašlja, bez ikakvih drugih simptoma.

Uporan kašalj može da bude znak ozbiljnih oboljenja, kao što su srčana insuficijencija, astma, hronična bolest pluća, tumori pluća. Zbog toga je uvek najbolje obaviti detaljnije preglede, pre nego što se terapija za kašalj uzme “na svoju ruku”. Dešava se da kašalj koji traje mesecima bude i posledica ozbiljnih, malignih oboljenja, zbog čega je uvek neophodno uraditi detaljne analize kako bi se utvrdio uzrok.

primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat, napravljen po proverenoj recepturi na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. Ne sadrži konzervanse, aditive ni veštačke boje. Primed 2 se preporučuje osobama koje pate od :alergije, astme, polenske kijavice, sinusitisa, alergijskog rinitisa, pušačkog kašlja…. Aktivni sastojci preparata deluju na nivou sluzokože disajnih puteva, smanjuju njenu preosetljivost na alergene prisutne u vazduhu čime ublažavaju simptome alergije. Preparat deluje i na opuštanje disajnih puteva i na taj način ublažavaju i proređuju pojavu astmatičnih napada.