Pogoršanje simptoma astme u toku leta

Leto je doba koje obično prati poboljšanje nekih problema vezanih za preosetljivost organizma (ekscem, psorijaza i sl.) Međutim, kada je u pitanju astma, neke osobe mogu doživeti i pogoršanje simptoma. Pogoršanje simptoma astme povezano je sa vlažnim i toplim vremenom. Dakle, ukoliko je leto sa većom količinom padavina i visokim temperaturama, trebalo bi više pažnje posvetiti regulisanju simptoma astme.

Topao vazduh sa povećanim sadržajem vlage odlična je podloga za razvoj buđi. Buđ je jedan od veoma čestih provocirajučih faktora za alergijski rinitis, astmu i druge disajne probleme. Takođe, ovakvo vreme pogoduje i nakupljanju drugih iritanasa u vazduhu, kao što su smog, različita isparenja, izduvni gasovi i sl. koji sa svoje strane otežavaju normalno funkcionisanje i obavljanje dnevnih aktivnosti.

Prevencija pogoršanja simptoma astme u toku leta

  • Izbegavajte boravak napolju u periodu dana sa najvišom temperaturom, posebno pri kišovitom vremenu.
  • Redovne posete lekaru su sastavni deo tretmana astme. Ukoliko osetite pogoršanje simptoma, uprkos redovnoj primeni propisanih lekova, potrebno je da se obratite vašem lekaru. Vaš lekar će proceniti da li je potrbno korigovati dozu leka koji uzimate ili možda promeniti terapijski pristup, u cilju boljeg regulisanja simptoma.
  • Ukoliko postoji sumnja na preosetljivost na buđ ili neki drugi alergen, potrebno je izvršiti odgovarajuće alergološke testove.
  • Pratite vremensku prognozu, posebno ukoliko planirate da boravite napolju u dužem vremenskom periodu. Vremenska prognoza koja najavljuje padavine i visoku temperaturu bila bi znak za ostanak u kući.
  • Kontrolišite vlažnost vazduha u kućnim uslovima. Za razliku od spoljašnjih vremenskih prilika, vlažnost i temperaturu vazduha u kućnim uslovima je moguće kontrolisati. Regulisanjem temperature i vlažnosti vazduha u kući, smanjuje se razmnožavanje buđi i zadržavanje drugih iritanasa u vazduhu.
  • Lekove za kontrolisanje simptoma astme koristite onako kako vam je lekar propisao. Nemojte na svoju ruku menjati dozu ili preskakati uzimanje leka, ukoliko pijete lekove za dugoročno kontrolisanje simptoma astme.

primed-2PRIMED 2 Diši lako je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma.
Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

PRIMED 2 se preporučuje osobama koje imaju:

ASTMU,
BRONHITIS,
ALERGIJSKI RINITIS,
SINUZITIS,
HRONIČNU OPSTRUKTIVNU BOLEST PLUĆA (HOBP),
PUŠAČKI KAŠALJ.