Ishranom smanjite kijanje

kijanjeKao i svake godine proleće donosi brojne radosti, ali i početak sezone kada je vazduh ispunjen polenom različitog bilja, a naročito drveća. Ukoliko patite od polenske groznice, onda dobro znate koji su simptomi ove alergijske bolesti. Curenje iz nosa, grebanje u grlu, suv kašalj, peckanje, svrab, crvenilo očiju i pospanost.
Izmena načina ishrane može značajno promeniti način na koji organizam reaguje na alergene, te sprečiti pojavu ili ublažiti simptome. Zdrava, uravnotežena ishrana je najbolji stimulus za imunološki sistem i obezbeđuje organizmu najbolju odbranu od napada. Namirnice kao što su riba, jezgrasto voće, ulja lana, semenke suncokreta su bogati izvori omega-3 masnih kiselina. Ova materija podstiče oslobađanje antiupalnih hemijskih materija u organizmu, što je čini idealnom za ublažavanje simptoma. Voće i povrće sadrži vitamin C i druge antioksidanse koji redukuju upalu i održavaju funkciju imunološkog sistema. Crni luk i jabuke naročito su bogati kvercetinom, što je prirodni antihistaminik. Najlakši način da obezbedite optimalnu količinu antioksidanasa jeste da svakodnevno pojedete dve porcije voće, kao i bar pola tanjira kombinovanog povrća (jarkih pola) za svaki obrok. Kalcijum ublažava simptome polenske groznice, jer održava pH vrednost krvi alkalnom (kada se simptomi manifestuju, ph vrednost krvi je kisela). Zeleno lisnato povrće je odličan izvor kalcijuma u formi koji organizam lako apsorbuje. Neki ljudi izbegavaju mlečne proizvode u ishrani, zbog toga što stvaraju mukus. Mlečne proizvode treba izbegavati samo u slučaju utvrđene alergije ili netolerancije na ovu vrstu namirnice, jer tom u slučaju pogoršavaju simptome polenske groznice. U suprotnom , male količine neće izazvati nikakav štetni efekat.
Med se obično smatra prirodnim lekom za polensku groznicu. Takođe, smatra se da lokalno proizveden med sadrži i zrna polena lekovitog bilja, a izlaganje ovoj vrsti polena omogućava prirodnu desenzibilizaciju. Iskustva određenog broja alergičara ukazuju na tačnost ove teorije, mada još uvek ne postoje čvrsti naučni dokazi da je to tačno. Ipak, pokušajte da započnete dan uz ovsenu kašu sa kašičicom lokalnog meda, kašičicom pčelinjeg polena, kašikom ulja lana, bobicama i cimetom.
Alkohol i šećer su na vrhu liste stvari koje alergičari treba da izbegavaju. Istraživanja pokazuju da ispijanje dve čaše vina u večernjim satima pogoršava simptome alergije. Šećer povećava nivo inflamatornog mesindžera- citokina u krvi. Inače, citokini su mali molekuli proteina koji mogu da utiču na imunološku reakciju.
Neke vrste voća i povrća takođe mogu da aktiviraju polensku groznicu, jer organizam indentifikuje proteine iz ovih namirnica s proteinima u alergenima. Temeljno pranje ovih namirnica, skidanje ljuske ili kuvanje može pomoći. Ukoliko patite od alergije na polen trave, onda i suva trava može izazvati svrab i oticanje. Što se tiče korekcije ishrane, isprobajte jedan tip namirnica tokom jedne nedelje da biste utvrdili da li zaista stvara probleme. Ako primetite pogoršanje simptoma, redukujte količinu te namirnice ili je potpuno eliminišite iz ishrane. A potom pratite reakcije. U slučaju alergije na hranu , najbolje je da se uradi alregološki test. Premda prilagođena ishrana ne može da vas izleči od alergije, ona će svakako ojačati vaš imunološki sistem, a alergijske reakcije će biti kontrolisane i mnogo blaže.
primed2Primed 2 diši lako je prirodni dodatak ishrani na bazi meda i prirodnog kalcijuma koji na efikasan način smanjuje simptome alergije, polenske groznice, alergijskog rinitisa i sinusitisa. Sadrži mnoštvo prirodnih supstanci koje stimulišu rad disajnih organa, pomaže u izlečenju respiratornih infekcija i povećava otpornost sluzokože disajnih puteva na alergene.